SARAJEVO

Prvi kongres NBL-a: Stranka će djelovati u šest bh. regija, Hadžibajrić dobio tri nova saradnika u Predsjedništvu

Dopunjen je Statut stranke

Fena

29.9.2019

Uoči početka Kongresa - Avaz
Prisustvuje 200 delegata - Avaz
NBL bira stranačko Predsjedništvo - Avaz
Članovi će glasati o izmjenama Statuta - Avaz
Stranka osnovana u septembru 2017. - Avaz

Više od 200 delegata Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) izabralo je danas na 1. kongresu te stranke članove Predsjedništva te su glasali o izmjenama stranačkog statuta kojima će se, između ostalog, broj članova Predsjedništva povećati s 15 na 17.

Za predsjednika stranke potvrđen je Ibrahim Hadžibajrić te potpredsjednici Muhamed Ramović, Vehida Fazlić, Sead Džafić, Zlatko Hujić, Jusuf Arifagić, Lejla Begović-Hadžibajrić, Nermin Pećanac, Naida Delibašić, Šefik Bukalo, Emina Kiseljaković, Sinan Sinanović i Osman Mušić, a izabrana su i tri nova člana Edim Kadić, Slobodan Šoja i Sedin Spahić.

Na 1. kongresu stranke dopunjen je Statut stranke koji definira djelovanje stranke u šest bosanskohercegovačkih regija, s posebnim akcentom na općine i gradove koji su najbliži i najviše čine za život običnog građanina.

Kako je na današnjem Kongresu rečeno, stranka je osnovana iz potrebe da se pokrene, vodi i realizira novo političko djelovanje u cjelini bosanskohercegovačkog društva radi rekonstruiranja i osnaživanja svih oblika političke vlasti u skladu s temeljnim načelima država članica Evropske unije.

Predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić ponovio je da ta politička opcija ostaje pri stavovima da Bosna i Hercegovina treba biti građanska država, dodajući da bi se prije svega trebao ispoštovati Dejtonski mirovni sporazum u punom kapacitetu, a potom u nekom doglednom vremenu raditi na eventualnim izmjenama.

Ibrahim Hadžibajrić. M. Kadrić

U osvrtu na trenutnu političku situaciju kada BiH godinu nakon općih izbora još čeka na imenovanje novog saziva Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH, Hadžibajrić je podsjetio da je on odmah nakon izbora tvrdio da će BiH upravo godinu čekati na novu vlast.

- Takva situacija ipak je samo posljedica mnogo dubljih uzroka za to, a među njima najveći problem predstavlja važeći Izborni zakon koji ne poznaje institut vanrednih izbora niti elektronsko brojanje glasova. Kada bi se to promijenilo, mnogo stvari bi bilo riješeno - dodao je Hadžibajrić.

Ta stranka osnovana je u septembru 2017. kao novi politički subjekt koji je inicirao načelnik općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić s nekoliko općinskih načelnika i vijećnika koji su na lokalnim izborima 2016. pobijedili kao nezavisni kandidati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.