PARLAMENT

Kolegij Predstavničkog doma PSBiH bez dogovora: Sjednica kad se steknu uvjeti

Ključni problem je neimenovanje parlamentarnih komisija

Denis Zvizdić. M. Tabaković

Piše: E. Maslo / Avaz.ba

30.9.2019

Prošireni Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije postigao dogovor o održavanju radne sjednice. Ključni problem je neimenovanje parlamentarnih komisija, a bez toga nema zasjedanja.

Prema riječima predsjedavajućeg ovog doma Denisa Zvizdića, prijedlog je da se inicira i održavanje sjednice zajedničkog kolegija Predstavničkog i Doma naroda s članovima Predsjedništvom BiH kako bi razgovarali o problemima s kojima se Bosna i Hercegovina suočava. 


Bazni zaključak

Jedan od baznih zaključaka bio je i da se inicira sjednica Kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda PSBiH (Denis Zvizdić, Nebojša Radmanović, Borjana Krišto, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Nikola Špirić) s članovima Predsjedništva BiH (Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović) na kojim bi se govorilo o aktuelnim političkim problemima.

- To su bazni zaključci s ovog sastanka i nastavit ćemo to raditi. Ja sam legalista i neću niti imam namjeru kršiti Poslovnik Predstavničkog doma, držat ćemo se Poslovnika i zakona, ali naravno, stalno ću insistirati na tome da stvorimo pretpostavke za održavanje redovne sjednice. Rasprava je bila vrlo otvorena, u konačnica i korektna s obzirom na to da je, praktično, jednoglasno usvojen dnevni red sa jednim ili dva suzdržana glasa, dakle dosta korektna rasprava s otvorenim iznošenjem političkih stavova, ali idemo korak po korak dok potpuno ne približimo stavove i ne omogućimo održavanje redovne sjednice - rekao je Zvizdić.

On je rekao da će u četvrtak biti održana sjednica Kolegija Zastupničkog doma PSBiH i da će se tada uputiti inicijativa za zajedničku sjednicu. Pojasnio je da je Dom naroda PSBiH sljedeći koji zakazuje zajedničku sjednicu te da će njima uputiti poziv.

Nakon sjednice Kolegija Zastupničkog doma PSBiH u proširenom sastavu, odnosno sa šefovima klubova parlamentarnih stranaka, Zvizdić je rekao kako Srpski klub i SNSD još nisu dostavili prijedloge za članove komisija te da se predlaže da ispoštuju ovaj zahtjev i dostave imena.

On je naveo kako ovo nije prvi put da je Vijeće ministara BiH u ovom statusu, navodeći kako je isti slučaj bio i 2011. i 2012. godine, kad je u istoj situaciji bio tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

- Problem današnje aktuelne situacije je da ne radi Predstavnički dom i Parlament, a tada je radio. Ono što ja mislim jeste da treba odvojiti rad Vijeća ministara od bilo koje druge institucije, jer ta dva pitanja nisu povezana - rekao je Zvizdić.

Istaknuo je da je rasprava na sjednici bila konkretna i da se ide korak po korak sve dok se u potpunosti ne približe stavovi. Što se tiče situacije u vezi s neformiranjem Vijeća ministara BiH, on je podsjetio da je Nikola Špirić iz SNSD-a ranije bio 16 mjeseci predsjedavajući Vijeća ministara BiH uprkos izborima, ali da je tada radila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.  

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nenad Stevandić rekao je da je prvi put zadovoljan dijelom odluka koje je donio Kolegij.

- Najveća laž je da postoji blokada u Parlamentu BiH. Mi smo posljedica neupućivanja predloga predsjedavajućeg Vijeća ministara. Da ne tražim ponaosob, krivi su članovi Predsjednitva –poručio je Stevandić poručivši da svi žele zadržati pozicije koje nemaju legitimitet na izborima.

Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba SDP-a kazao je da nema dogovora o zakazivanju sjednice i o zakazivanju sjednice jedino pozitivno je da se vraća u institucije, kazao je nakon sastanka Saša Magazinović (SDP). 

Potpredsjednik Demokratske fronte Dženan Đonlagić rekao je da je tokom sjednice još jednom informiran da postoje dva kluba koji neće ispoštovati obaveze da se okonča proces imenovanja stalnih komisija.

- Ovdje se vrlo jasno vidi da klub SNSD i Srpski klub ne žele funkcioniranje Predstavničkog doma dok se ne imenuje Vijeće ministara iako te dvije stvari nemaju veze jedna sa drugom - naglasio je Đonlagić.


Izjave iz Hrvatske

Komentirao je i nove izjave političara iz susjedne Hrvatske rekavši da su plod političke kampanje, ali je i podsjetio da je Hrvatska zagovornik evropskih integracija BiH, što pokazuje prijateljski odnos dvije države.

Ukazao je i na određene probleme koje BiH ima s Hrvatskom, poput ratifikacije granice, Buškog jezera, Pelješkog mosta i drugih pitanja, a na kojima Hrvatska može pokazati da je dobar susjed BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.