JER MI JE STALO

Moramo se opismeniti kad je plastika u pitanju

Direktiva Evropske komisije pomoći će nam da se okrenemo manjoj potrošnji, bolje dizajniranim proizvodima za višekratnu upotrebu

Očito je da ćemo morati mijenjati navike. Avaz

Piše: E. Skokić

9.10.2019

U sklopu provođenja odluke Evropske komisije u FBiH je planirano uvođenje zabrane upotrebe plastičnih vrećica, tanjira, čaša, slamčica... Plastična ambalaža je svakodnevica od trgovina do apoteka i pekara, a dječiji rođendani, ali i druge proslave, nezamislivi su bez plastike. No, očito je, morat ćemo se mijenjati.

Nove norme

- Morat ćemo se definitivno prilagoditi novim normama. Okrenut ćemo se papiru i drugim sirovinama -  kaže Nermin Salihbašić iz gračaničkog „Variplasta“, preduzeća koje je među vodećima u proizvodnji plastičnih vrećica.

Prije pet godina, podsjeća Salihbašić, preduzeća koja prerađuju plastiku, imala su slično iskušenje kad je donesena uredba o debljini plastičnih vrećica, odnosno o njihovoj naplati u trgovinama.

- Preživjeli smo 2014., preživjet ćemo, nadam se, i naredne godine. Mi dio asortimana izvozimo tako da smo se već prilagodili, da kažem, evropskom tržištu -  objašnjava on.

U Ministarstvu okoliša i turizma FBiH navode kako je Evropska komisija donijela odluku da se 2021. godine zabrani proizvodnja i upotreba jednokratne plastike te, u skladu s tom odlukom, želi slijediti najbolju evropsku i svjetsku praksa.

- Direktiva Evropske komisije pomoći će nam da se okrenemo manjoj potrošnji, bolje dizajniranim proizvodima za višekratnu upotrebu,  inovacijama i čišćem okolišu - pojašnjavaju u Federalnom ministarstvu.

Muhamed Omerović, profesor na Univerzitetu u Tuzli, ističe da se plastika mora pobijediti, a  da radnici, istovremen, ne smiju ostati bez posla.


Fond za zaštitu okoliša. Logo

Kultura stanovanja

- Zaštita okoline zavisi od ekološke pismenosti stanovništva. Treba se okrenuti drugim materijalima, a plastiku koja se mora proizvoditi, moramo i pravilno zbrinjavati. Moramo, dakle, razvijati kulturu stanovanja. Samo  ćemo tako zaštititi naš okoliš -  kaže profesor Omerović.


Omerović: Zaštititi okoliš. Avaz

Naplaćene 780.153 KM

Cilj provedbe ove odluke Evropske komisije je smanjenje zagađenja okoliša. Prema procjenama resornog federalnog ministarstva, godišnje se proizvede 72.820 tona ambalažnog otpada, plastične ambalaže.

Od uvođenja Uredbe o plaćanju naknade za plastične vrećice, za  period 2014. – 2016. u Fondu za zaštitu okoliša prikupljene su 780.153 KM. Ovakav propis ne postoji u RS-uj, a trgovci u FBiH naplaćuju plastične vrećice po cijenama od 0,05 i 0,10 maraka po komadu.


JER MI JE STALO

Probudimo svijest o zaštiti okoliša  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.