AVAZ NA LICU MJESTA Fokus će biti na projektu autoputa Beograd - Sarajevo

Dodik nakon trilateralnog sastanka u Beogradu: Neophodno očuvati političku saradnju

Selma Mujić

Detalj s press konferencije nakon sastanka

Foto: S. Saletović


U Beogradu je počeo trilateralni sastanak Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine na kojem učestvuju članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik te predsjednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

Fokus sastanka će biti na projektu autoputa Beograd - Sarajevo, čija je izgradnja već počela u Srbiji. Bosna i Hercegovina, s druge strane, iako postoji memorandum o razumijevanju s Turskom, još nije definirala na koji način će ta zemlja finansirati ovaj projekt.

Na našem portalu možete pratiti UŽIVO obraćanje svih aktera današnjeg trilateralnog sastanka.

Nakon sastanka Dodik je istakao kako je razgovarano o različitim temama. 

  • Milorad Dodik

    Milorad Dodik

    Foto: S. Saletović


- Govorili smo o razvojnim projektima, gasovodu, turskom toku... Neophodno je očuvati političku saradnju. Erdoan je rekao da treba izbjeći svaki sukob na ovim prostorima i da nižemo uspjehe kako bismo riješili unutrašnje probleme. U ozbiljnom smo zaostatku kada je riječ o izgradnji autoputa, ali vjerujemo da bi formiranje Vijeća ministara moglo ubrzati proces izgradnje autoputa - poručio je Dodik.

  • Željko Komšić

    Željko Komšić

    Foto: S. Saletović


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je izrazio je nadu da će se ovakvi susreti nastaviti.

- Rekli smo bilateralna pitanja ćemo otvarati u međusobnim bilateralnim susretima. Javile su se i nove ideje za nove projekte koji se tiču željezničke infrastrukture. To jesu skupi projekti, ali su višestruko korisni, povezuju dvije zemlje, građane BiH i Srbije. Mi u BiH pogotovo imamo interese da se oni realiziraju - izjavioj e Komšić nakon sastanka. 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na