PROJEKTI

Luksuzne jahte iz Viteza krasit će poznate Karibe

Trenutno radimo modele u prirodnoj veličini, koji će se kasnije pretvoriti u kalupe, kaže Kraljević

Prva bh. jahta na Sajmu nautike u Hamburgu. Avaz

Piše: D. Pašalić

10.10.2019

Brodogradilište u Vitezu ovih dana podsjeća na košnicu, gdje vrijedni radnici firme “Derubis Yachth”, u vlasništvu Denisa Kraljevića, grade deset jahti koje će ploviti na Karipskim otocima.
Nakon svjetskog uspjeha na Sajmu nautike u Hamburgu, ovo je definitivna potvrda kvaliteta kompanije, ali i podvig za Vitez.

Povećali brod

Kraljević ističe da su upravo u Hamburgu dobili narudžbu i dali se na posao.

- Odmah smo krenuli s izmjenama po želji kupca. Brod smo povećali za metar, proširili ga i povisili, napravili još luksuznijim i zahtjevnijim od onoga što smo predstavili na Sajmu - govori Kraljević.

Za realiziranje ovog zahtjevnog projekta, dodaje Kraljević, napravili su veliki tim, s obzirom na to  da se posao ne zasniva samo na njihovom radu, pa su u projekt ušli desetak firmi iz BiH i njihovi  kooperanti.

- Brod je toliko zahtjevan, vjerujte, mnogo zahtjevniji od automobilske industrije, jer iziskuje mnogo više snage i tehnike. Tako da mi to ne bismo mogli sami napraviti bez naših kooperanata - govori on.

Trenutno se u Vitezu užurbano  izrađuje model, što je, objašnjava Kraljević, redovan slijed u proizvodnji jahti.

- Proces proizvodnje u ovoj industriji  svodi se na to da prvo napravite modele, a zatim i kalupe. Trenutno u ovoj fazi radimo modele u prirodnoj veličini, koji će se kasnije pretvoriti u kalupe. To je trenutni proces, a osigurava veliku produktivnost. Dakle, kalupima prethode modeli - pojašnjava on.

quote
<p>Milion maraka procjenjuje se vrijednost osnovnog modela jedne jahte koja će ploviti na Karibima, a koji se tamo isplati za godinu dana kroz najam.</p>

Svaki mjesec

Prva luksuzna jahta trebala bi biti završena prije Nove godine, nakon čega će svaki mjesec proizvoditi po jednu jahtu,  koje će onda biti transportirane na popularne Karibe.

Kraljević: Teže je napraviti brod nego automobil. Avaz

Proizvode i kuće na vodi

Osim izrade jahti koje će uljepšavati Karibe, Kraljevića je kontaktiralo nekoliko grupacije iz Amerike, Kanade, Holandije i Norveške sa željom da za njih proizvode kuće na vodi.

- Praktično, kuća bi imala temelje našeg broda, a gore bi imala nadgrađen dio koji je nalik na naš originalni brod. Ali, to ne bi bio brod u pravom smisu riječi, nego kuća od 120 kvadrata. Taj projekt već radimo – govori on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.