SARAJEVO

Dodik sa Satlerom razgovarao o formiranju vlasti u BiH

Što prije na dnevni red staviti evropsku agendu

Sarajevo: Dodik sa Satlerom razgovarao o formiranju vlasti u BiH. Avaz

J. A. / Avaz.ba

14.10.2019

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Sarajevu sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler).

Dodik je informirao šefa Delegacije EU da je spreman raditi na svim evropskim pitanjima i da je to dogovoreno i s Evropskom komisijom prilikom sastanka članova Predsjedništva BiH u februaru u Briselu, ali da, nažalost, nije na tome urađeno dovoljno jer je očigledno da je uvjetovanjem od ostala dva člana Predsjedništva BiH ANP-om, kao preduvjetom formiranja Vijeća ministara BiH, žrtvovan EU status BiH. 

Ambasador Satler je naglasio da se ubrzano mora raditi na formiranju Vijeća ministara BiH, odnosno vlasti u BiH, jer su mnoga evropska sredstva za značajne projekte u BiH zbog toga zarobljena.

Dodik je prenio ambasadoru Satleru da pri ovakvom stanju stvari, gdje se formiranje vlasti pokušava uvjetovati NATO članstvom, nije siguran da li je moguće u ovom momentu formirati vlast. 

- Jedino racionalno je da se formira Vijeće ministara BiH i da se što prije na dnevni red stavi evropska agenda - rekao je Milorad Dodik, naglašavajući da se ne mogu prihvatiti nikakve ucjene te je šefu Delegacije EU poželio uspješan mandat u BiH.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.