PUT PUTUJE...

Skeniranje lica i otisak prsta pri ulasku u EU

ETIAS autorizacija završava se u jako kratkom periodu, koštat će 7 eura i važit će tri godine

Skeniranje lica od 2022. godine. Ilustracija

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

17.10.2019

Građani BiH od 2021. godine, da bi ušli u zemlje Evropske unije, morat će prvo popuniti novi formular. Naime, novi sistem registracije putnika Sistema za informaciju i autorizaciju evropskog putovanja (ETIAS) počet će s radom u januaru iduće godine.

Manje se traži

Glavni policijski inspektor Granične policije i savjetnik direktora Svevlad Hoffmann za „Avaz“ je kazao da ETIAS nije viza te da ne podliježe obavezama koje proističu iz viznog režima. 

- Ne treba ići u konzularna predstavništva, ne prikupljaju se bilo kakvi biometrijski podaci i traži se značajno manje podataka u odnosu na proceduru izdavanja viza. Također, proces izdavanja viza može trajati do 15 dana, uz mogućnost produžavanja roka do 60 dana, ETIAS autorizacija završava se u jako kratkom periodu ukoliko je odobravajuća. Koštat će svega 7 eura i važit će tri godine - kazao je Hoffmann.

Dodaje da će oni koji ju ne dobiju imati pravo žalbe i mogućnost ponovnog slanja te da će formular, osim osnovnih podataka, tražiti i podatak o tome koja je to prva zemlja Šengena u koju građani ulaze.

- Građani naše zemlje se pitaju hoće li ovo važiti i za Hrvatsku s obzirom na to da trenutno ne pripada zoni Šengena. Moram kazati da će bez svake sumnje Hrvatska do 2021. godine ući u Šengen te da se procedura ETIAS odnosi na sve zemlje članice EU - istakao je Hoffmann.


Hoffmann: Sve članice EU. Avaz

Četiri, pa jedan

Osim ove odluke, državljani BiH koji nemaju i državljanstvo Republike Hrvatske od 2022. godine će morati proći strožije kontrole.  

Dakle, nove tehnologije provjere morat će proći svi oni građani BiH koji nemaju dokumente neke od zemalja EU. Evropska komisija donijela je direktivu kojom će od februara 2022. godine biti provjere koje će se sastojati u skeniranju lica i uzimanju otisaka četiri prsta desne ruke pri prvom ulasku.

Sljedeći put kada ta osoba bude ulazila u zemlju članicu EU, morat će ponovo na provjeru, ali ovaj put skenirat će samo jedan prst - kažiprst. Nakon toga, podaci uzeti od građana bit će pohranjeni u posebnu bazu koja će egzistirati u policijama unutar EU.

Potrebno samo deset minuta

Pasoš svakako ostaje obavezan dokument, a iz nadležnih institucija savjetuju da je poželjno da sadrži i čip s biometrijskim podacima te da će popunjavanje formulara za djecu biti besplatno. 

- Popunjavanje formulara može se obaviti za deset minuta. Ako su podaci koje ste unijeli u formular tačni i ne smatraju vas osobom koja predstavlja sigurnosni rizik, vaša aplikacija će biti odobrena, a procedura neće trajati duže od nekoliko minuta. Međutim, ako vas sistem obilježi, vaša aplikacija će biti procesuirana ručno, a provjera može trajati od četiri dana do dvije sedmice - naglašeno je u obrazloženju institucija.

Rizvo: Nema zvanične obavijesti

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo istakao je da do sada nisu dobili nikakvu zvaničnu obavijest. 

- Znamo da će građani koji putuju u zemlje Šengena imati obavezu da se prethodno najave preko tog informacionog sistema. To će svakako dati vremena graničnim agencijama da prije nego što se putnik pojavi izvrše sve potrebne provjere - kazao je Rizvo za „Avaz“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.