ODLUKE

Marinko Čavara ne prašta: Koga je odbio pomilovati

Predsjednik Federacije donio je prošle godine četiri odluke u kojima je odbio pomilovati 22 osuđenika

Čavara: Odbio pomilovati pet osuđenika. Arhiv

Piše: A. Č. / Avaz.ba

17.10.2019

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara donio je odluku o odbijanju molbi za pomilovanje za pet osuđenika u ovom bh. entitetu.

Kako piše u odluci koja je objavljena u "Službenom listu", molbe za pomilovanja su odbijene Miodragu Štrpcu, Ademu Huremu, Adisu Topaloviću, Hasanu Omeroviću i Smajilu Skuli.

Podsjećamo, Čavara je prošle godine donio četiri odluke u kojima je odbio pomilovati 22 osuđenika. Dvjema osobama zamijenio je kaznu zatvora blažom, dok je za dvije donio odluke o brisanju osude.

Tako je Čavara pomilovao Saliha Hadžića iz Prozor-Rame, koji je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine i dva mjeseca za produženo krivično djelo šumska krađa. Hadžićeva kazna je, prema odluci Čavare, smanjena na 11 mjeseci zatvora.

Pomilovan je i Mario Kvasina iz Kiseljaka, koji je 2018. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa. Ovu zatvorsku kaznu Čavara je zamijenio blažom kaznom zatvora u trajanju od pet mjeseci.

Predsjednik FBiH izbrisao je osudu Ajdinu Deliću iz Zenice za krivično djelo učestvovanje u tučnjavi te Ameru Hadžiomeroviću iz Živinica za krivično djelo ubistvo u pokušaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.