REAKCIJE Upućen niz kritika

Udruženje žrtava: Usvajanje revidirane strategije bez jasno definiranih pravila samo kupovina vremena

U dokumentu nejasne, nedefinirane i oprečne informacije

Fena
18.10.2019 13:12

Udruženje: Isti dokument

Foto: Avaz

Udruženje žrtava i svjedoka genocida smatra da je revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini isti dokument kao i Strategija za procesuiranje ratnih zločin iz 2008. godine, s jedinom promjenom roka važenja, te da su sve drugo, kao i u Strategiji iz 2008. godine, nejasne, nedefinirane i oprečne informacije.

Ističu da je i ministar finansija Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda u odgovoru na zahtjev za mišljenje na Prijedlog revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločin potvrdio da su informacije nejasne i nedefinirane.

Dodaju da je većina ministara iz Vijeća ministara BiH, kao i nevladine organizacije, uputila niz kritika i konkretnih prijedloga kako bi strategija bila realno provediva, ali dodaju da se ministar pravde BiH Josip Grubeša potpuno oglušio na sve prijedloge iz njemu poznatih razloga.

Smatraju da je usvajanje revidirane strategije bez jasno definiranih pravila samo kupovina vremena, kako bi se nastavilo s praksom koje je bila i sa Strategijom iz 2008. godine, za koju i ministar Grubeša tvrdi da nije dala rezultate.

- Kada se već toliko brinete o pravdi za žrtve, zašto ste oslobodili, odnosno pustili na slobodu u Republiku Hrvatsku presuđenog ratnog zločinca i silovatelja Marka Radića, zvanog Mak - saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Komentari

NA VRH