REAKCIJE

Magazinović: Nastavak licemjerne politike EU prema zemljama Zapadnog Balkana

Politika licemjerja najbolje se vidi na primjeru BiH

Saša Magazinović. Avaz

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

18.10.2019

Nakon što se čelnici zemalja EU nisu saglasili oko prijedloga da se počnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, odnosno nisu usvojili nikakve zaključke o proširenju, pristiže bura reakcija. Prema mišljenju Saše Magazinovića, zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, to je ponavljanje "licemjerja politike Evropske unije prema zemljama Zapadnog Balkana".

- Neprestano se ponavlja teza da smo svi dobrodošli, a postavljaju se uvjeti koje je, u političkom smislu, nemoguće ispuniti za kratko vrijeme ili, kada se oni ispune, kao što je i slučaju Sjeverne Makedonije i Albanije, onda se donese politička odluka ili se ne donese politička odluka da smo dobrodošli - rekao je Magazinović u izjavi za "Avaz". 

Istaknuo je kako se "politika licemjerja" najbolje vidi na primjeru Bosne i Hercegovine. 

- Jer, oni nas tretiraju isto kao kad bi šestogodišnjem djetetu postavili letvicu na visinu od dva metra i tražili da preskoči, a da ćete mu vi u zamjenu kupiti igračku. A vi znate da to dijete ne može uraditi, kao što oni znaju da BiH u ovom trenutku ne može promijeniti Ustav da bi dobila kandidatski status. Prema BiH se posebna nepravda činila i ranije. Podsjetit ću na 2010. i 2014., kad je tražena izmjena Ustava da bi na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Onda, kad su se i evropski birokrati uvjerili da mi nismo u stanju to uraditi i kad su se uvjerili u svoju neprincipijelnost, jer to nisu tražili od drugih država, onda je taj sporazum stupio na snagu bez ikakvog uvjeta - rekao je Magazinović. 

Uvjeti koji su sada postavljeni, prema mišljenju Magazinovića, poruka su da BiH nije dobrodošla u EU. On ističe kako će to imati nesagledive posljedice na politička dešavanja.

- U političkim krugovima sve se više govori o tome da je to poruka da trebamo tražiti drugi put, koji neki nalaze u Rusiji, a drugi u Turskoj, treći u Kini, a za mene je to, kao zagovornika euroatlantskih integracija, jedna vrlo razočaravajuća stvar i razočaravajući pristup institucija EU prema BiH, ali evo, vidimo i prema drugim zemljama Balkana - zaključio je Magazinović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.