GRČKA

Lagumdžija u Atini: EU čini veliku nepravdu prema Sjevernoj Makedoniji i pokazuje nemoć i nedostatak liderstva

Sa Samita održanog u Atini. Fondacija Društva zajedničkih vrijednosti

Avaz.ba

19.10.2019

Londonski „Economist“, u saradnji s vodećim akterima implementacije UN-ove Agende 2030, među kojima su i Globalna UN-ova mreža za samoodrživi razvoj s regionalnim ograncima, i NGIC, održao je u Atini Treći samit o samoodrživom razvoju jugoistočne Evrope i Mediterana. Na panelu pod nazivom „Politička samoodrživost i upravljanje razvojem“ uvodničari su bili Zlatko Lagumdžija i bivša premijerka Republike Hrvatske Jadranka Kosor.

Liderstvo zasnovano na novoj viziji zapadnog Balkana 2030. je dobar indikator implementacije UN-ove Agende 2030, ne samo za naš region, već i za Evropsku uniju u cjelini. Nakon izlaganja na panelu o narednim koracima na ovom projektu, Lagumdžija je razgovarao s Džefrijem Saksom (Jeffry), jednim od vodećih svjetskih ekonomista i specijalnim savjetnikom generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za samoodrživi razvoj te s Džordžom Papandreuom (George), predsjednikom Socijalističke internacionale.

O stanju u regionu, Lagumdžija je razgovarao s Nikolasom Dendijasom (Nikolaos Dendias), ministrom vanjskih poslova Grčke. Lagumdžija je istaknuo važnost grčke podrške koju region ima na euroatlantskom putu i posebno podrške koju daje Sjevernoj Makedoniji nakon historijskog dogovora s Grčkom.

Ministru Dendijasu obrazložio je stav o neprocjenjivoj šteti i historijskoj nepravdi koju EU čini Sjevernoj Makedoniji, ne dajući joj ni datum početka pregovora s EU, koje već imaju Srbija i Crna Gora. To nije samo nepravda prema Sjevernoj Makedoniji, već i tragičan pokazatelj gubitka kredibiliteta EU, koja ovim pokazuje svoju nemoć i nedostatak liderstva, koje, prije svega, treba samoj Evropskoj uniji.

- Zemlje Zapadnog Balkana prošle su kroz tragičnu noviju historiju i još se nisu izvukle iz zastoja na euroatlantskom putu, ali ni sama EU nema svijetlu perspektivu ukoliko se nastavi ponašati kao u najsvježijem primjeru Sjeverne Makedonije - istaknuo je Lagumdžija.

Zajednički je stav da ubrzano integriranje zapadnog Balkana mora biti na listi prioriteta svih aktera te da je potrebno što brže kreativno i u dobroj volji tražiti načine da se pregovori o ključnim poglavljima, koji se odnose na vladavinu prava, što prije počnu bez uvjetovanja.

Na poziv Marijane Vardonijanis i grčke vlade, Lagumdžija je učestvovao u svečanom otvorenju serije naučnih i kulturnih skupova, kojima će se naredne godine obilježavati 2.500 godina od Termopila i Salamisa, koji su obilježili početak stvaranja antičke Grčke kao kolijevke savremene civilizacije.

Ovo je bila prilika za susret sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom i predsjednikom Grčke Prokopiosom Pavlopulosom, koji je pokrovitelj ovog skupa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.