TUZLA Problemi sve veći

Vlasti zatvaraju oči, a migranti noće pod vedrim nebom

Jedino što možemo je osigurati humanitarnu pomoć, rekao Vujović

E. Sk.
22.10.2019 06:36

Osim volontera niko da im pruži ruku

Foto: Avaz

Migrantska kriza ne jenjava u Tuzli, a kulminacija se očekuje do kraja godine, kada se, prema procjenama volontera, koji se više od 15 mjeseci brinu o ovim ljudima, očekuje priliv velikog broja nevoljnika iz Srbije i onih koji će se u Tuzlu vratiti iz Bihaća.

- Dolazit će iz Srbije, kao i do sada, ali će biti i onih koji će stizati iz Bihaća, jer tamo nemo uvjeta i ne mogu dalje. Svi će se vratiti u Tuzlu, odakle će, prema našim pretpostavkama, ići natrag ka Srbiji – kažu nam volonteri na autobuskoj stanici u Tuzli.

Na posljednjoj Skupštini TK kratko je bilo govora o migrantskoj krizi. Zastupnik SDA Bego Gutić žestoko je kritizirao Dragana Mektića, državnog ministra sigurnosti, koji se, prema njemu, politikom bavi na estradnjački način.

- Govori netačne cifre. Kada bi se on pitao, u BiH bi bilo tek nekoliko hiljada migranata u BiH, a  svakog jutra u Tuzlu stigne nekoliko stotina njih, u Bihaću ih ima nekoliko hiljada - kazao je Gutić.

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović ističe da problem migrantske krize nije samo problem Tuzlanskog kantona nego cijele Evrope.

- Jedino što možemo je osigurati humanitarnu pomoć. Nemoćni smo i postavljam pitanje koja će to lokalna zajednica dati dozvolu da se na njenoj teritoriji napravi migrantski centar – kazao je Vujović.

Premijer Denijal Tulumović (SDA) potcrtava da službenici Policijske uprave MUP-a TK rade sjajan posao, ali...

Volonteri se pitaju šta je s drugim odgovornima koji zatvarajku oči pred gorućim problemom. Uskoro će zima, a migranti koji dolaze neće moći spavati na platou autobuske i željezničke stanice u Tuzli.

Komentari

NA VRH