NA LICU MJESTA Pogledajte šta smo zabilježili u Bihaću

Reporter "Avaza" u kampu Vučjak: Nema vode ni jutros, policija dovezla nove migrante

Danas bi vodu trebala početi dostavljati Civilna zaštita Unsko-sanskog kantona

E. Trako / Avaz.ba
22.10.2019 07:38

Nakon jučerašnjeg izuzetno teškog dana u migrantskom kampu Vučjak kod Bihaća, prema posljednjim informacijama, danas bi vodu trebala početi dostavljati Civilna zaštita Unsko-sanskog kantona. 

Gradske vlasti Bihaća su jučer obustavile isporuku vode i odvoza smeća iz Vučjaka, pravdajući taj potez nedostatkom sredstava u budžetu. 

Reporter "Avaza" posjetio je kamp rano jutros, gdje je situacija bila mirna. Na ulazu u kamp zatekli smo policiju. Predstavnika drugih institucija i organizacija nije bilo. Tek nekoliko migranata ovog hladnog jutra izašlo je ispred šatora. Nisu bili raspoloženi za razgovor. 

Gledaju prema ulazu u kamp, u neizvjesnosti dočekuju još jedan dan. Ne znaju hoće li stići skromni obroci danas. 

Primjećuju da jutros ponovo ni voda nije stigla. Brzo se ta vijest proširila kampom te su migranti pokupili prazne faše i bidone te krenuli do prve česme. 

Podsjetimo, iz Crvenog križa jučer su kazali kako su prešli na plan B - koji znači podjelu lanč-paketa. Migrantima će dijeliti jedan obrok dnevno, ali i to je dugoročno upitno zbog ograničenih kapaciteta.

Policija i dalje dovlači nove migrante na Vučjak. 

Iako su mnogi od njih već bili u kampu i napustili ga, sišli u grad, policija ih skoro svakodnevno vraća u Vučjak, do konačne odluke Vlade USK. Podsjetimo, prema ranijoj odluci, svi migranti koji nisu u Biri ili Đačkom domu budu prebačeni na Vučjak.

Tagovi

Migranti Vučjak

Komentari

NA VRH