VELIKI POTENCIJAL

Neke od najvećih kompanija u BiH pokrenute su zahvaljujući dijaspori

Predstavnici četiri firme iz kreativnog sektora danas su, u okviru USAID-ovog projekta „Diaspora Invest“ kroz koji se daju i grantovi, predstavili svoja iskustva drugim privrednicima

Razgovarano o mogućnostima ulaganja u kreativni sektor. M. R. S.

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

24.10.2019

Napustio sam BiH 1992. godine, živio u Francuskoj i Engleskoj, a onda se odlučio vratiti u Sarajevo s porodicom, gdje sam prošle godine pokrenuo firmu i zadovoljan sam.

Kazao je ovo Dino Žuđelović iz firme „Industrial“ Sarajevo, jedne od brojnih koje su pokrenute uz pomoć investicija dijaspore.

Žuđelović je istakao da trenutno imaju četiri zaposlena, proizvode namještaj, ali i da imaju sada investiciju od 600.000 KM, od čega im je USAID odobrio 50.000 KM granta za nabavku farbare.

- Proces registracije je duži nego u inostranstvu, ali nisam imao puno poteškoća – dodao je Žuđelović.

Predstavnici četiri ovakve firme iz kreativnog sektora danas su, u okviru USAID-ovog projekta „Diaspora Invest“ kroz koji se daju i grantovi, predstavili svoja iskustva drugim privrednicima.

-U okviru projekta je otvoren i "Biznis centar bh. dijaspore" kroz koji nam se za dvije i po godine javilo preko 60 investitora, a samo prošle godine nam se javilo 150 potencijalnih. Cilj je da ih okupljamo i pružamo im podršku, ali i da ovaj centar postane mjesto okupljanja i investitora iz dijaspore i domaćih privrednika. Zato organiziramo ovakve skupove poput današnjeg – kazao je Armin Alijagić, predsjednik organizacije „Naša perspektiva“ koja vodi i ovaj biznis centar.

Alijagić je naglasio da nema statističkih podataka o investicijama dijaspore već samo o ukupnim stranim investicijama, ali da su neke od najuspješnijih kompanija, poput „Preventa“, pokrenute zahvaljujući dijaspori.

- Sigurno je da su investicije dijaspore višemilionske. Dijaspora je zainteresirana da ovdje investira. S druge strane stepen informiranja o investicionim mogućnostima je nizak, postoje administrativne prepreke, ali mi pružamo podršku. Država također treba više da se okrene dijaspori, ali smo ohrabreni jer trebamo dobiti razvojnu strategiju za dijasporu, zakon o dijaspori... – istakao je Alijagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.