NEEFIKASNOST

Revizija privatizacije košta 400.000 KM godišnje, a posao tek na početku

Zakon o reviziji privatizacije usvojen je 2012. i njime je dat rok od pet godina da se ovaj proces okonča

„Sarabon“ jedno od oko 1.200 privatiziranih preduzeća. Arhiv

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

24.10.2019

Iako je  posao trebala završiti prije dvije godine, Agencija za reviziju privatizacije FBiH tek je na početku s obzirom na to da je, prema novim podacima, stavila tačku na 35 od skoro 1.200 predmeta, koliko je privatiziranih preduzeća.

Ova agencija svake godine potroši skoro 400.000 KM iz budžeta FBiH. Ima 11 zaposlenih.

Smiriti proteste

Zakon o reviziji privatizacije usvojen je 2012. i njime je dat rok od  pet godina da se ovaj proces okonča. No, nadležna agencija osnovana je tek tri godine poslije.

Stoga je na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nadležna parlamentarna komisija zatražila da se na narednom zasjedanju usvoje izmjene zakona kojima bi se ukinuo bilo kakav rok za reviziju privatizacije.

Šatorović: Mrtvo slovo na papiru. Arhiv

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kazao je da je vidljivo da je zakon ostao mrtvo slovo na papiru te da je njegovim donošenjem politika samo pokušavala smiriti proteste radnika firmi koje su propale nakon privatizacije.

- Agencija nije opravdala postojanje, jer nema nekih konkretnih rezultata – dodao je Šatorović.

Duraković: Nerealan rok. Arhiv

Vedad Duraković, direktor Agencije za reviziju privatizacije FBiH, ističe da je rok od pet godina bio nerealan. Dodao je da se suočavaju s nizom problema tokom revizije, koja, kako je kazao, nije jednostavan posao.

Nedostaje revizora 

Duraković je napomenuo da im nedostaje revizora, ali i da imaju problema s dobivanjem dokumentacije od preduzeća.

- Ako nam neka firma ne dostavi dokumentaciju, postoji mogućnost da se pokrene prekršaj da se ona novčano kazni. Ali, zakon nije rekao ko to pokreće. Izmjenama zakona  to bi se preciziralo. One su napravljene i u proceduri su još od 2017. godine – rekao je Duraković.

Prekršeni kupoprodajni ugovori

Prema izvještaju Federalne agencije za privatizaciju, koji je nedavno razmatrala Vlada FBiH, do sada je raskinuto ili je u postupku raskida čak 120 kupoprodajnih ugovora.

Kupci firmi u FBiH nisu uložili 260 miliona KM niti su zaposlili skoro 7.000 radnika, na šta su se obavezali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.