AKCIJE

„Merhamet" u Siriji podijelio 95,5 tona mesa za 120.000 izbjeglica

Ovo je šesti put zaredom da se provodi akcija za izbjeglice. Avaz

Avaz.ba

26.10.2019

Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ doniralo je 95,5 tona kurbanskog mesa (5.327 kurbana) sirijskim izbjeglicama koje su stacionirane u izbjegličkim kampovima u Siriji, u blizini granice s Turskom. 

Pomoć „Merhameta“ obuhvatit će više od 30.000 izbjegličkih porodica, odnosno oko 120.000 sirijskih izbjeglica, u kampovima u Elbilu (regija Kilis-Afrin), Karakupru (Čobanbej), Idlibu i u još nekim mjestima, saopćeno je. 

Predsjednik HO „Merhamet“ MDD Kenan Vrbanjac podsjetio je da ovu akciju „Merhamet“ provodi već šest godina zaredom te da je do sada sirijskim izbjeglicama u kampovima u blizini sirijsko-turske granice ukupno donirao oko 700 tona mesa ili, preciznije, 42.000 kurbana.

- „Merhamet“ je meso namijenjeno sirijskim izbjeglicama, kao i svake godine, osigurao tokom akcije „Australski kurban“, koju je „Merhamet“ ove godine uspješno proveo u saradnji s „Merhametom“ Švedske. Zahvaljujući solidarnosti građana Bosne i Hercegovine, „Merhamet“ je i ove godine osigurao ovu značajnu pomoć za ljude koji su morali napustiti svoje domove. Naši građani su, ko zna koji put, ukazali povjerenje „Merhametu“ te su donirali kurbane za izbjeglice iz Sirije. Ovim putem im još jednom zahvaljujemo - izjavio je Vrbanjac.

Dodao je da je „Merhamet“ i ove godine, kao i prethodne, opremio 500 sirijske djece školskim priborom i drugim potrepštinama.

Prema njegovim riječima, i ovogodišnju akciju „Merhamet“ je uspješno proveo s turskim partnerskim organizacijama „Crveni polumjesec“ i AFAD. Logističku pomoć „Merhametu“ u provođenju ove akcije, kao i svake godine, pružila je Ambasada BiH u Turskoj i ambasador Bakir Sadović.

Kurbansko meso je u četiri kontejnera stiglo brodom iz Australije u tursku luku Mersin. Transportu mesa do izbjegličkih kampova i podjeli izbjegličkim porodicama iz Sirije prisustvovao je generalni sekretar HO „Merhamet“ MDD Sidik Aždahić.

I ova „Merhametova“ akcija naišla je na veliku podršku i simpatije građana Republike Turske, kao i na zahvalnost zvaničnih institucija i organizacija u ovoj zemlji.

- Inače, “Merhamet” pomaže izbjeglice iz Sirije i migrante u BiH, od samog početka izbjegličkog vala. Tako “Merhamet” priprema obroke i dijeli sredstva za higijenu te druge potrepštine migrantima u Unsko-sanskom kantonu, Tuzli, Sarajevu i Mostaru. Pomagali smo i migrante koji su svoje utočište našli u Srbiji i Hrvatskoj. Nastavit ćemo pomagati ove nevoljnike, u skladu sa svojim mogućnostima - poručio je Vrbanjac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.