SARAJEVO

Mektić: Odobrili smo angažiranje helikoptera 20 minuta nakon zahtjeva

Rekao je da su navodi da nije htio dati saglasnost, notorna laž

Mektić na pres-konferenciji. M. Tabaković

Piše: A. P. / Avaz.ba

29.10.2019

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić demantirao je danas na pres-konferenciji navode RTRS i ATV da nije dao saglasnost za angažiranje helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. 

Rekao je da je zahtjev za angažiranje poslan Ministarstvu sigurnosti BiH u 13:46 sati, a da su na njega potvrdno odgovorili samo 20 minuta poslije. 

Već danima se siluje priča na RTRS. Prije svega da je izbio požar na Romaniji, što se stvarno jeste dogodilo, mislim 23. oktobra. Tek četiri dana nakon što su izbili ti problemi, Republička uprava civilne zaštite RS šalje zahtjev Ministarstvu sigurnosti za angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH. Siluje se priča da ja nisam htio odobriti angažiranje helikoptera, što je notorna neistina - tvrdi Mektić. 

Rekao je da će od RTRS zahtijevati da demantira tu informaciju i podnijeti prijavu Regulatornoj agenciji za sankcioniranje vijesti koje mogu uznemiriti stanovništvo. 

- Republička uprava civilne zaštite RS sačinila je u 12:50 sati ovaj zahtjev prema Ministarstvu odbrane BiH, a nama su ga proslijedili u 13:46 sati. Bila je nedjelja, a ja nisam bio u Sarajevu u to vrijeme. Zahtjev je stigao u operativni komunikacijski centar, kao što i inače dolazi. Odgovorili smo potvrdno na taj zahtjev, mailom u 14:06 sati. Naveli smo da smo saglasni, a da ćemo potpisani zahtjev dostaviti kad ja stignem u Sarajevo. Fizički nisam bio tu pa ga nisam mogao ni potpisati - navodi Mektić.

Čim je stigao, Dragan Mektić je potpisao taj zahtjev.

- To da ja nisam htio potpisati zahtjev je notorna laž i bezobrazluk. Danima se siluje ta priča. Ima li kraja tom bezobrazluku i lažima? Ja se kao čovjek pitam zbog čega. Kome to treba? Kakav bih ja to čovjek bio da ne odobrim spašavanje ljudskih života i imovine i da život nečijeg dijeteta ovisi o tome hoće li Mektić dati saglasnost - dodao je Mektić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.