SARAJEVO

Debakl ministra Čampare: Pali izvještaji FUP-a za prethodne četiri godine

Čampara: Zašto je krio izvještaj. Avaz

Piše: M. R. S.

29.10.2019

Federalni zastupnici oborili su večeras sve izvještaje o radu MUP-a FBiH na čijem je čelu Aljoša Čampara, kao i izvještaje o stanju sigurnosti na teritoriji Federacije BiH.

Riječ je o izvještajima koji obuhvataju čak 2015., 2016., 2017., 2018. i prvih šest mjeseci ove godine.

Zastupnici su kritizirali što se sada raspšravlja o izvještajima starim i četiri godine, što je rekord. Zastupnicima nije bilo jasno kako će raspravljati o nečemu što je bilo tako davno, te se postavljalo pitanje zašto Čampara svoj izvještaj nije redovno dostavljao parlamentarcima na diskusiju, čime bi istovremeno i javnost bila upoznata sa radom, odnosno neradom ministra. Zastupnici su se dotakli problema kao što je migrantska kriza.

- Parlament FBiH nije za cijeli prošli mandat sve do sada razmatrao ove izvještaje. Nadalje, pitam što Vlada FBIH još nije izabrala direktora FUP-a iako je Nezavisni odbor prije pola godine okončao svoju proceduru. Također, u ladicama stoji već dvije godine novi zakon o policijskim službenicima – kritikovao je Damir Mašić, šef Kluba poslanika SDP-a.

Osman Ćatić, šef Kluba poslanika SDA, kazao je da je dio ovih izvještaja usvojen u Domu naroda, ali i da je najveća greška što se oni nisu stavljali na dnevni red sjednica Predstavničkog doma iako su bili u parlamentarnoj proceduri.

Na čelu Predstavničkog doma u prošlom mandatu o kojem se govori bio je Edin Mušić, iz SDA.

No, Ćatić kaže da je odgovornost na svima jer su svi mogli tražiti uvrštavanje izvještaja u dnevni red i ranije.

Ipak, obaranje izvještaja, dodao je Ćatić, ne povlači sobom i smjene.

Za ove izvještaje bili su tek zastupnici SDA, DF-a i neki nezavisni, dok je HDZ BiH bio suzdržan.

Federalni zastupnici su se tokom rasprave dotakli i problema migrantske krize.

Tako je zastupnik SDA Husein Rošić optužio da je Vlada USK novac koji joj je za rješavanje migrantske krize usmjeren sa federalnog nivoa podijelila na regres.

Azra Hadžić – Bećirspahić, predsjednica Kluba poslanika SBB-a, istakla je da je Predstavnički dom riješio ono što je mogao o migrantskoj situaciji, ali i da će biti predmet istrage kako je USK utrošio sredstva koja je dobio od Federacije.

Upozorila je i da MUP USK nikada nije tražio pomoć FUP-a iako svakodnevno pristužu migranti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.