SARAJEVO

Prašović-Gadžo pitala Čamparu: Kako je moguće da ste primili donaciju od firme koja se veže za narkokartel?

Nije prihvaćen izvještaj o radu FMUP-a. Arhiv

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

29.10.2019

Sedma sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH okončana je večeras neprihvatanjem izvještaja o radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za 2015., 2016., 2017., 2018. i 2019. godinu, kao i informacija o stanju sigurnosti na području Federacije BiH. 

Zastupnica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo kazala je da se učinak MUP-a FBiH najbolje vidio u Izvještaju o radu Vlade FBiH.

- Dvije stvari ovdje trebaju biti jasne da mi razgovaramo o informaciji o stanju sigurnosti koji su statistički podaci iz kantonalnih MUP-ova i izvještaj o radu Federalnog MUP-a i to su odvojene i različite stvari. Najbolje smo vidjeli iz Izvještaja o učinku i radu Federalne vlade, koji je bio na prošloj sjednici, kakav je učinak Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, čini mi se da je bio 39 posto, ako ne griješim. To znači da oni ono što navedu i planiraju zapravo ne ispune i oni to ne realiziraju. To smo komentirali i na Komisiji za sigurnost, da je dosta toga što se ne realizira i nije nam bilo jasno kako je moguće da jedna tako ozbljna institucija planira nešto i na kraju to ne provede, zbog banalne stvari, kao što je npr. uvođenje interneta u policijsku akademiju - kazala je Prašović-Gadžo.

Naglasila je da se ne slaže sa kolegom Mašićem, koji je rekao da je bespotrebno da se razmatraju neki prošli izvještaji.

- Dakle 2017. godine je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova primilo opremu za Specijalnu jedinicu od privatne firme. O toj donaciji opreme upitnog karaktera čitali smo proteklih mjeseci u medijima i s kim i s čim se povezuje ta donacija opreme i to je izuzetno ozbiljna priča ako znamo da je u nju uključena DEA, a SIPA provodi istragu. Sve to govorim jer smo mi pitali o toj donaciji prvo Direktoru Federalne uprave policije (Ensad Korman op.a.) na način kako je mogao primiti takvu donaciju od privatne firme i on nam je kazao, dakle Komisiji za sigurnost, da "on nije primio donaciju, nego ministar Čampara" - kazala je Prašović-Gadžo i nastavila da je iz MUP-a ta oprema prebačena za Specijalnu jedinicu..

Istaknula je da je i Aljoši Čampari postavila isto pitanje kada je došao na sjednicu Komisije za sigurnost.

- Mene je zanimalo da li to sad znači da bilo koja privatna firma može doći i našoj policiji dati opremu. Gospodin Čampara je kazao da oni rado primaju te donacije i da je to jedna praksa koja se inače primjenjuje, što je meni apsurdno. Mislim da se opremanje Specijalne jedinice i svih drugih jedinica treba planirati, da ministarstvo treba planirati šta im je potrebno i na temelju toga opremati jedinice, a ne na temelju toga hoće li biti ili neće biti donacije. Da ne govorim da se ova donacija dovodi u vezu, što svi znaju sa narkokartelom, što je apsurd još veći - zaključuje Prašović - Gadžo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.