INFRASTRUKTURA

Rekonstrukcija Koševa na čekanju: Kako do sastanka s čelnicima Sarajeva?

Iz bordo premijerligaša nema odgovora na inicijative koje stižu u posljednje vrijeme

Koševo: Još na čekanju. Arhiv

Piše: N. D.

31.10.2019

Odlične vijesti stižu iz Sarajeva. Krenut će rekonstrukcija stadiona, bolje rečeno, nastavit će se rekonstrukcija stadiona Grbavica. Objavljeno je kako se kreće u projekt rekonstrukcije južne tribine, a stići će pomoć Kantona Sarajevo.

- Spremni smo i ovaj put podržati realizaciju konkretnih infrastrukturnih projekata - rekao je i Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo, tokom posjete delegacije KS Fudbalskom klubu Željezničar.


Nema vremena

I svi drugi u delegaciji su bili istog mišljenja i to je potez hvalevrijedan. Grbavica će napraviti još jedan iskorak u infrastrukturi.

S druge strane, barem još neko vrijeme, trebat će sačekati da se nešto desi na Koševu, iako svi iz Kantona Sarajevo, a iz Općine Centar naglašavaju da žele napraviti iskorak u rekonstrukciji najvećeg bh. stadiona.

- Zna se da sam navijač FK Sarajevo, ali sam prema Vladi KS pokrenuo pitanje rekonstrukcije južne tribine stadiona Grbavica, na inicijativu gradskog vijećnika Vedada Deljkovića. Upravi FK Željezničar čestitam na pristupačnosti, organiziranosti i spremnosti za daljnju rekonstrukciju stadiona Grbavica. U isto vrijeme uprava FK Sarajevo još nema vremena za sastanak, valjda pripremaju utakmice u Zenici ili Butmiru - objavio je Irfan Čengić, zastupnik u Parlamentu FBiH.


Veliki napredak

Treba li reći da Općina Centar nikada nije dobila odgovor na inicijativu koju je uputila prema FK Sarajevo o tri modela rekonstrukcije? Tada je ponuđeno da Sarajevo preuzme stadion na koncesiju, da svako ulaganje kluba bude evidentirano kao plaćanje zakupa, ali i da na svaku uloženu 1 KM isto toliko uloži Općina.

Očigledno da za sada pokušaj da Sarajevo konačno dobije dom kakav zaslužuje nije na listi prioriteta vodstva kluba, ali zato ima pomaka na drugom planu.

Nije ni s Ajaksom, Barcelonom, a ni Lionom... Sarajevo ima saradnju s akademijom iz fudbalske velesile kakav je Vijetnam, što je „veliki napredak“ u razvoju kluba. Možda na Koševu uskoro vidimo i nekog vijetnamskog esktra talenta.

Željina prezentacija

Predsjednik Željezničara Admir Džubur delegaciji KS predstavio je projekte izgradnje južne tribine stadiona Grbavica, natkrivanja nedavno izgrađene istočne te planove za preuređenje fasade, krova i svi ostalih dijelova sjeverne tribine, kao i dogradnje zapadne tribine.

Naglasio je i da bi se realizacijom ovih projekata kapacitet stadiona povećao s trenutnih 13.078 na 19.472 gledaoca te dostigla 4. UEFA kategorija stadiona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.