POZITIVNE PRIČE Premašeni rezultati iz prošle godine

U Jajcu ostvarena do sada najbolja turistička sezona: Kraljevski grad posjetilo 122.498 ljudi

Nadamo se da će privatni investitori prepoznati turističke potencijale Jajca i da će ulagati sredstva u gradnju novih hotela i drugih turističkih sadržaja, kaže Anto Brtan

Avaz.ba / Fena
03.11.2019 14:59

Jajce krase prirodna bogatstva

Foto: Arhiv

Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca ostvarila je do sada najbolju turističku sezonu i po broju posjetilaca i po ukupnim prihodima, istakao je u razgovoru za Fenu direktor Agencije Anto Brtan. 

Trend porasta

On je naglasio da su rezultati postignuti 2018. premašeni već s krajem septembra ove godine, i to za skoro 10.000 posjetilaca.

- Zaključno sa 30. septembrom imali smo registriran dolazak 122.498 posjetitelja. Ovaj broj svakako ne odražava pravo stanje ukupnog broja turista koji su tijekom prvih devet mjeseci posjetili Jajce, jer statistike temeljimo na broju prodanih karata na našim nacionalnim spomenicima, a svakako veliki broj turista posjeti Jajce i obiđe samo one znamenitosti na kojima se ne vrši nikakva naplata, kao što su primjera radi Plivska jezera - ustvrdio je on.

Najviše turista posjetilo je vodopad (njih skoro 80.000), a potom slijede tvrđava i katakombe. Državljani Evropske unije i susjednih zemalja najbrojniji su turisti koji posjete Jajce, a potom slijede turisti s Bliskog istoka. U posljednje vrijeme primjetan je trend porasta broja posjetilaca iz Kine i drugih zemalja Dalekog istoka.

Brtan podvlači da su u Agenciji zadovoljni ostvarenim rezultatima, ali i da su svjesni kako postoje velike mogućnosti da se to višestruko unaprijedi.

- Nadamo se da će privatni investitori prepoznati turističke potencijale Jajca te da će ulagati sredstva u izgradnju novih hotela i drugih turističkih sadržaja. To je nešto što trenutno najviše nedostaje Jajcu i zbog čega nas veliki broj turista zaobilazi, posebno organiziranih skupina koje putuju u organizaciji turističkih agencija - istakao je.

U narednom periodu kao prioritet Agencije ističe uređenje područja oko vodopada.

- Započeli smo s pripremama za uređenje pristupnih staza i ti bi radovi trebali biti završeni do kraja godine. Izradili smo projekt za Zip-line koji će biti postavljen u dva pravca i prolazit će preko vodopada. Smatramo da će to biti jedna od top atrakcija sljedeće godine. U tijeku je i izrada dokumentacije za izgradnju visećeg mosta preko rijeke Vrbas u neposrednoj blizini vodopada, i to na mjestu na kojem ga je Austro-Ugarska sagradila prije više od 100 godina - najavio je Brtan.

Plivska jezera

Poduzeti su i koraci za izradu elaborata i prateće dokumentacije za Plivska jezera kako bi taj biser prirode bio zaštićen kao Park prirode.

Nedavno je, kaže Brtan, na lokalitetu sela Divičani otkriveno vrijedno arheološko nalazište. Okončana je prva faza istraživanja te je zabilježeno otkriće antičkog mauzoleja sa sarkofagom koji je jedinstven na ovim prostorima.

- Također smo osigurali sredstva za provođenje arheoloških istraživanja na nacionalnom spomeniku Kraljev grob. Nadamo se završetku ovih radova do početka sljedeće sezone kako bismo i ova bogatstva mogli uključiti u našu turističku ponudu - ocijenio je direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Anto Brtan.

On je na kraju razgovora za Fenu zaključio da će biti nastavljeno i obogaćivanje ponude i na drugim kulturno-povijesnim znamenitostima uz nadu da će imati potporu svih nadležnih institucija, ali i sugrađana.

Tagovi

Jajce Turizam

Komentari

NA VRH