JAJCE

Ove godine zabilježeno 100.000 gostiju

Jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija i dalje je vodopad te katakombe, Etno-muzej i Hram boga Mitrasa

Učestvovalo više od 35 proizvođača eko-proizvoda. E. Crnkić

E. crnkić

17.10.2019

U Jajcu je održan Šesti sajam turizma i eko-proizvoda “STEP - Jajce 2019”, čime je zvanično zatvorena i turistička sezona u gradu koji je ove godine posjetilo nešto više od 100.000 gostiju.

Dvije lokacije

Ove godine se okupilo više od 35 proizvođača eko-proizvoda iz svih gradova naše zemlje.

Za razliku od ranije, održan je na dvije lokacije, u centru grada, između travničke i banjalučke kapije i na stočnoj pijaci “Hrastovi” u naselju Karići. Osim toga, osmišljen je radi prezentacije i promocije poljoprivrednih proizvoda i prerađevina proizvođača sa područja općine Jajce, a ima i takmičarski karakter.

Za najbolji proizvod iz povrtlarstva nagradu je dobio Šaban Hodžić, a  Esma Žužić u kategoriji ratarstva. Najbolji štand je ove godine imala Sifeta Makić.

U salonu Doma kulture održana je prezentacija rezultata ovogodišnje sezone, kao i turističke aplikacije kraljevskog grada.

Muhić predstavio aplikaciju. E. Crnkić

Dragan Glavaš, uposlenik Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada, naglasio je da se radi o veoma uspješnoj sezoni te je predstavio plan za iduću godinu. Jedna od najposjećenija turističkih atrakcija i dalje je vodopad, a odmah iza njega slijede tvrđava, čuvene katakombe, Etno-muzej i Hram boga Mitrasa.


Broj noćenja

Broj noćenja još nemaju, jer ovaj sektor nije uređen zbog velikog broja neprijavljenih objekata.

Turističku aplikaciju predstavio je Senaid Muhić, koji je na njenom razvoju radio više od dvije godine.


Nagrade za ideje

Odabrane su i dvije najbolje ženske poduzetničke ideje u turizmu. Nagradu u iznosu od 500 KM za dizajn i štampanje promotivnog materijala i promociju na stranici Agencije dobit će Esma Zjajo (gurmanska poklon-kutija) i Marina Saraf za “Malu školu bosančice”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.