REAKCIJE

Divjak za „Avaz“: Ne znam baš jesam li mu stavio pesnicu pod nos, ali sam bio veoma ljut

Incko me je cijenio, doveo ga je jer je htio da mu ja ispričam šta se dešavalo u Sarajevu

Divjak: Bio sam ljut što je bio na Palama. Arhiv

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

4.11.2019

Nakon što je reditelj Haris Pašović poručio da je „došlo vrijeme da nam Incko ispriča kako je spojio Handkea i Karadžića, o čemu posljednjih dana pišu njemački mediji, penzionisani general Jovan Divjak za „Avaz“ se prisjetio tog susreta. Njemački mediji, naime, pozivaju se na intervju koji je Peter Handke dao "Süddeutschen Zeitungu" 2010. godine, a u kojem je kazao da mu je susret s Radovanom Karadžićem omogućio tadašnji ambasador Austrije u BiH Valentin Incko (Inzko), sada visoki predstavnik u BiH.  

U intervjuu je, između ostalog, Handke kazao i da nije susreo samo Karadžića, već i „srpskog generala Jovana Divjaka, koji se borio na strani muslimana". Dalje navodi da mu je Divjak, kada je čuo da je prije toga bio na Palama, ljutito stavio pesnicu pred nos.

- U Štab Oružanih snaga doveo ga je tadašnji ambasador Austrije, g. Incko. Bilo je to, čini mi se, 1996. godine. O njemu tada nisam mnogo znao, ali sam mu, između ostalog, rekao da su i njegove knjige gorjele u avgustu 1992. godine u Vijećnici. Govorio sam mu o zločinačkom granatiranju civila, o zločinima na pijaci Markale, iznio činjenice o više od 1.000 ubijene djece u sportskim dvorištima i igralištima, pa i u razredu na Mojmilu. Slušao je činjenice nezainteresovano, nije odavao utisak da su ga te informacije dotakle – prisjeća se Divjak.

Ističe i da se Handke čudio što je Divjak ostao u Sarajevu i Armiji RBiH.

- Objasnio sam mu da je to Armija i Srba i Hrvata i muslimana i svih drugih građana, i da je moja profesionalna dužnost da budem na strani građana koji su napadnuti od do zuba naoružane JNA bosanskih Srba. Razgovor je trajao oko pola sata, bez njegove bilo kakve reakcije, koliko se danas sjećam... . kaže Divjak.

Na pitanje je li tačno da je Handkeu „ljutitio stavio pesnicu pred nos“, Divjak kaže:

- Ne znam baš je li bila pesnica, ali bio sam veoma ljutit što je rekao da je bio na Palama.

On ističe da je Handkea u Štab Oružanih snaga doveo Incko.

-Incko je mene znao i imao je povjerenje. Cijenio me je i htio je da mu ja ispričam šta se dešavalo u Sarajevu – kaže Divjak.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.