PUSTI SNOVI, MILORADE

"Avazova" arhiva: Kako je Incko prije 14 godina razbio Dodikove snove o referendumu!?

Dodik je tada izjavio da će tražiti od NSRS da potvrdi svoju raniju odluku kojom se na sjednici 1. oktobra obavezala da odbije svaki slučaj nametanja

Naslovnica "Avaza" iz 2009.godine. Avaz

Miralem  Aščić

3.7.2023

Predsjednik RS Milorad Dodik (SNSD) najavio je jučer da bi mogao raspisati referendum o statusu ovog entiteta, odnosno o ostanku unutar Bosne i Hercegovine.

 - Ne krijemo da se ne osjećamo dobro u BiH. Ne krijemo da želimo slobodu, ako ne možemo da je ostvarimo u okviru BiH, ostvarit ćemo je mimo nje - poručio je Dodik novinarima na Kozari.

No, Dodik je najavio referendum i 14. decembra 2009.godine, tada odbijajući nametnute odluke tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko).

Naime, Dodik je tada izjavio da će tražiti od NSRS da potvrdi svoju raniju odluku kojom se na sjednici 1. oktobra obavezala da odbije svaki slučaj nametanja bilo kojih odluka visokog predstavnika. 

 - Tražit  ćemo od parlamenta RS da potvrdi svoju raniju odluku o ličnom izjašnjavanju, kako bi se narod u RS izjasnio da li je spreman da u budućnosti prihvata pravno nasilje koje vrši visoki predstavnik- rekao je tada Dodik.

Dodikove izjave iz 2009.godine. Avaz

No, isti dan, u ekskluzivnom razgovoru za "Avaz", Incko je razbio Dodikove snove o referendumu.

Duboko sam ubijeđen da referenduma u Republici Srpskoj o mojim odlukama neće biti, izjavio je 14. decembra 2009.godine u intervjuu za „Dnevni avaz“ visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko).

Nakon što je objavio nekoliko odluka koje se tiču mandata stranih sudija i tužilaca i grada Mostara, Incko je u ekskluzivnom razgovoru za naš list ocijenio da njegovi potezi nisu usmjereni ni protiv jednog naroda te da su neutralni i odmjereni

 - Neće biti referenduma – rekao je Incko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.