SARAJEVO

Princeza Viktorija: Oko 60 hiljada izbjeglica iz BiH je pomoglo da izgradimo bolji i dinamičniji život u Švedskoj

Piše: A. Č. / Avaz.ba

6.11.2019

Tokom današnje konferencije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Nakon što se švedska princeza Viktorija (Victoria) jutros sastala s članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom u zgradi Parlamenta BiH održala je konferenciju "Pametni rast za novu klimatsku stvarnost" u organizaciji ambasade Švedske u našoj zemlji i Razvojnog programa UN-a

Konferenciji su prisustvovali, između ostalih, i princ Daniel kao i ministrica za okoliš i klimu Švedske Isabela Lovin, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler, ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo i mnogi drugi...

Princeza prestolonasljednica, koju je generalni sekretar Ujedinjenih naroda imenovao jednom od 17 ambasadora Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030, kazala je danas u uvodnom govoru na otvaranju konferencije da su odnosi između BiH i Švedske veoma dobri na nekoliko nivoa.

Podsjetila je da je oko 60.000 izbjeglica iz BiH došlo u Švedsku tokom ratnih djelovanja devedesetih u BiH, a većina ih je ostala živjeti u toj zemlji, gdje su izgradili život, ali su odigrali i važnu ulogu u izgradnji boljeg i dinamičnijeg društva u Švedskoj.

- Danas u Švedskoj živi oko 100.000 građana iz BiH, a još od devedesetih godina dvije države su sarađivale te smo i nastavili u tom smjeru radeći aktivno da BiH postane članica Evropske unije - naglasila je princeza Viktorija.

Govoreći o temi današnje konferencije, potvrdila je da ima saznanja da BiH poduzima sve mjere da smanji zagađenje zraka, ali je ocijenila da nove ideje i nove tehnologije mogu pomoći u tim naporima, uz neophodnost zajedničkog rada kako bi se odgovorilo na te izazove.

Upozorila je da zagađenje zraka predstavlja jedan od najvećih uzroka prerane smrti u svijetu, ali, nažalost, i u BiH, zbog čega je današnji skup prilika da se razmijene iskustva i predoče nove inovativnije prakse.

- Klimatske promjene i zagađenje zraka su stvarni problemi i potrebno je djelovati sada - zaključila je Viktorija. 

Zamjenica premijera Lovin je rekla da je ova konferencija potvrda dobre saradnje BiH i Švedske.

- Fokus posjete je pitanje okoliša i učešće mladih, ali i nastojanje BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Švedska je godinama među najvećim donatorima, a samo prošle godine donirano je 18 miliona eura. Osnovni cilj naše razvojne saradnje je da se pomogne članstvu EU, ekonomski razvoj i, naravno, okoliš. Tokom ove posjete radujem se razgovorima o novim projektima koje Švedska može pomoći - rekla je Lovin.

Mirko Šarovic je poručio da su danas ugostili najvećeg donora BiH.

- Švedska kontinuirano daje podršku posljednjih 20 godina. Donirali su više od 200.000 miliona eura, što je više od svih budžeta na svim nivoima. Ovo je bila prilika da promoviramo novo razdoblje. Spremni smo sve podići na još viši nivo - poručio je Šarović.

Ambasador Satler naglasio je dvije stvari, a to je ponašanje ljudi.

- Ovdje se radi o potrebi da se zaštite rijeke, da se razdvaja otpad. To su promjene koje su važne i koje se moraju dogoditi. Potreban je okvir koji će ljudima dati smjernice kako se ponašati. Što se tiče EU, BiH ima podršku, a fokus je na zaštiti okoliša - rekao je Satler.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.