AKTUELNO

Može li se u Mostaru napraviti korak naprijed ka formiranju vlasti

Čović i Izetbegović: Novi pokušaj približavanja stavova. Avaz

Piše: F. K. / Avaz.ba

7.11.2019

Delegacije HDZ-a i SDA, predvo|ene predsjednicima stranaka Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, sastat će se danas u Mostaru. 

To je prošle sedmice i najavio Čović, nakon što je odgođen sastanak, koji je trebao biti održan prošlog ponedjeljka. 

Čović je tada kazao da će naglasak biti na popravljanju odnosa.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Predstavnićkom domu Parlamenta BiH, kazao je jučer za „Avaz“ da je „konačno vrijeme da se SDA i HDZ ozbiljno dogovore o pitanjima koja su kamen spoticanja prvenstveno u Federaciji, a i na državnom nivou“.

- Ovdje je veliki problem što se pitanje političkih razgovora i dogovora izvuklo iz parlamenata, kako Federacije tako i BiH, i što je težište problema, ali i odgovornosti palo na predsjednike HDZ-a i SDA. To je pogrešan pristup, ali se nadam da će oni pronaći rješenje kojim ćemo deblokirati rad institucija BiH - kaže Mehmedović.

Iako je Čović najavljivao da bi novom sastanku HDZ-a i SDA mogli prisustvovati i Milorad Dodik i Šefik Džaferović, članovi Predsjedništva BiH, ovo će, ipak, biti razgovori delegacija  dvije stranke. 

- Ako je SDA spremna da poštuje sporazum, bilo bi izuzetno značajno da sva tri predsjednika političkih partija sjednu i dogovore konačno da Predsjedništvo BiH predloži predsjedavajućeg, da se paralelno s tim konstituiraju sve komisije i Predstavničkog doma i Doma naroda, kao i prijedlozi za delegacije, i da stvorimo ambijent u kojem će u punom kapacitetu funkcionirati i zakonodavna i izvršna vlast u BiH - kazao je Lazar Prodanović, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.