LIDER HDZ-A

Čović: Fileov model ne postoji, status quo odgovara političkom Sarajevu

Neko ko vjeruje da danas u ovoj političkoj situaciji može napraviti temeljite izmjene Ustava, ja ga pozivam dajte da to odmah učinimo, poručio je Čović

Čović: Neka mi neko pokaže taj model. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

11.10.2021

U Mostaru je danas zasjedalo Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH čija su ključna tema bili pripreme oko izbornog zakonodavstva i aktuelna politička situacija.

Dragan Čović, predsjednik HNS-a i lider HDZ-a BiH je novinarima na pres-konferenciji nakon sjednice kazao da je prošle sedmice imao odvojene razgovore s predsjednicima SDA i SNSD-a, Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom.

Rekao je da će, ponovo, u srijedu imati sastanak s liderom SDA.

- Čini mi se da u ovom trenutku svi tražimo neku mogućnost da profunckionira i zakonodavna i izvršna vlast. Što se tiče izmjena Izbornog zakona, taj dio razgovora traje i nema nekog velikog iskoraka. Neko bi želio isključivo da u razgovoru budu uključeni i međunarodni predstavnici, a neko bi želio da samo mi razgovaramo. Za sada se držimo samo bilateralnog dijela - rekao je Čović.

Djelimične ustavne promjene

Ocijenio je da su nemoguće temeljite izmjene promjene Ustava BiH.

- Neko ko vjeruje da danas u ovoj političkoj situaciji može napraviti temeljite izmjene Ustava, ja ga pozivam dajte da to odmah učinimo. Ja odavno govorim da će u Ustavu teško biti promijeniti i mali zarez, a ne nešto drugo. Mi smo se prihvatili obaveza, u dogovoru s partnerima međunarodne zajednice, kada smo potpisivali sporazum o Mostaru, da napravimo djelimične ustavne promjene, koje su nužne da bi on što dogovorimo za Izborni zakon bilo ugrađeno. Ja sam tražio da se naprimjer u izboru članova Predsjedništva BiH umjesto "Bošnjak, Hrvat i Srbin" to transformira i sa "bošnjački, hrvatski ili srpski". Sve drugo, to je transformiranje BiH za što vam treba opći konsenzus, uvjerljiva dvotrećinaska većina kod bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda. Ja mislim da je nema. Nama danas treba izbor tri člana Predsjedništva, legitimnih predstavnika i da se u to sve uključimo sudske presude, Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH, legitiman izbor svih klubova u Domu naroda FBiH i za to postoji jako puno rješenja koje smo ponudili - kazao je on.

Ustvrdio je da ne postoji nikakav Fileov model, na koji se pozivaju mnogi političari u BiH.

Bez međunarodne zajednice nije moguće

- Kada vam neko kaže Fileov model, neka vam da taj model. Partner sam svih razgovora s gospodinom Stefanom Fileom, dok je bio i predstavnik EU za proširenje i vodio te pregovore. Fileov model ne postoji, ali postoji priča , pa različite ideje pa je to neko nazvao Fileov model. Pričati o nečemu što ne postoji, pod znacima navoda, je besmisleno. Točno je da smo vodili dugoročne razgovore i da smo došli do nekih varijacija koje su odbačene i uvijek su odbacivane od jedne strane iz Sarajeva, bilo da se radi o ljevici ili desnici u bošnjačkom političkom tijelu. Osobno, mislim da to nije osnov za bilo kakvu priču - naglasio je Čović.

Podvukao je kako treba nastaviti tragati za rješenjem "da ne dao Bog ne bude još veća kriza"0.

Također, iznio je kako "status quo" uvijek nekome odgovara.

- Sa aspekta izbornog zakona, evidentno je da političkom Sarajevu odgovara da ostane ovakvo. Jer, su uvjereni, a to ne kriju kada govore, u svom jasnom izričaju, da će dočekati naredne izbore da mogu izabrati ne samo hrvatskog člana Predsjedništva nego i Klub Hrvata. To je znači koncept- zadrži "status quo" pa igrat ćemo se te igre, oni ekstremniji to jasno kažu, oni učtiviji to malo prikriju. Osobno mislim da bez međunarodne zajednice to nije moguće napraviti. Svi su nam kazali bez izuzetka, mi moramo naći rješenje, oni su tu da nam pomognu - iznio je Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.