REAKCIJE

Oglasili se s KCUS-a nakon jučerašnjih prijetnji doktoru Hasanbegoviću: Strahujemo za živote

KCUS nema nikakvu odgovornost za nedostatak takvih lijekova, navodi se u saopćenju

KCUS: Ugrožena sigurnost doktora. Avaz

Avaz.ba

13.11.2019

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) oglasio se saopćenjem za javnost nakon što je jučer prijećeno doktoru Edi Hasanbegoviću, direktoru Pedijatrijske klinike. Ovakvo ponašanje, kako su naveli s KCUS-a, nema opravdanje, jer "prof. dr. Edo Hasanbegović, kao i svi uposlenici Pedijatrijske klinike i KCUS-a, odgovorno, profesionalno i moralno obavljaju svoj svakodnevni posao, u najboljem interesu bolesnika".

- Ni u jednom momentu niko od uposlenika KCUS-a nije odbio pružiti zdravstvenu uslugu pacijentu, a Pedijatrijska klinika KCUS-a naširoko je poznata po izvrsnosti usluga koje pruža. Javnost mora biti upoznata da lijekovi za pacijenticu N. S., kćerku napadača D. S., spadaju u nadležnost FZZO, kao i nabavka svih tuberkulostatika i citostatika. KCUS nema nikakvu odgovornost za nedostatak takvih lijekova. Nedopustiva je primjena verbalne ili fizičke sile, a pogotovo je nedopustivo prijetiti upotrebom vatrenog oružja u bolnici, ugrožavajući pri tome ljekare i sve osoblje, kao i ostale bolesnike i posjetioce. Svi uposlenici KCUS-a, nakon saznanja o po život opasnoj situaciji koju su doživjeli njihove kolege, opravdano propituju vlastitu sigurnost pri pružanju zdravstvene zaštite pacijentima i osjećaju emocionalne posljedice, koje ne mogu i ne smiju biti sastavni dio njihovog ionako emocionalno zahtjevnog i stresnog posla. Da stvar bude gora, javnosti se ovaj kriminalni potez prikazuje kao opravdan u određenim medijima, što je ispod svakog nivoa profesionalnih i etičkih standarda. Još gora od netačnih medijskih navoda je činjenica da pojedini političari, u cilju dobivanja jeftinih i sramotnih političkih poena, ljekare KCUS-a prikazuju kao nemoralne i kriminalne osobe, iznoseći netačne informacije u javnost - naglasili su s KCUS-a. 

Iskoristili su jučerašnji događaj da spomenu i predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića. 

Svojim govorom predsjedavajući Konaković jedan je od onih koji su doprinijeli napadu na dr. Edu Hasanbegovića i uposlenike Pedijatrijske klinike. Ljekari i osoblje KCUS-a, nakon ovog događaja, strahuju za vlastite živote te je ozbiljno narušena radna atmosfera. Stoga ćemo stupiti u dvosatni štrajk upozorenja kako bismo digli svoj glas protiv hajke koja se kontinuirano provodi protiv ljekara KCUS-a. Upozoravamo huškače, ma ko da su oni, da KCUS nije mjesto za sticanje političkih poena ili lične koristi, te da ćemo se ozbiljno i zakonski obračunati s onima koji udaraju na naše dostojanstvo i profesionalni integritet. Također ćemo podnijeti tužbu protiv lica koje je prijetilo upotrebom vatrenog oružja našem ljekaru i osoblju. KCUS nije mjesto primjene bilo koje vrste sile, niti ćemo dozvoliti da se prijeti našim uposlenicima na bilo koji način. Nezadovoljstvo našim uslugama, u bilo kojem segmentu, može se izraziti pismenim putem prema Komisiji za žalbe i pohvale KCUS-a, ali i prema Ljekarskoj komori FBiH. Civiliziran način ponašanja jedini je koji se tolerira u najvećoj i najstarijoj zdravstvenoj ustanovi, kroz koju dnevno prođe i do 15.000 pacijenata - zaključuje se u saopćenju KCUS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.