SARAJEVO

Drama na KCUS-u / Denis S.: Prislonio sam doktoru pištolj na glavu i rekao: "Hoćeš da te ubijem!"

Doktore, jeste li svjesni da moje dijete sutra nema lijekove, kaže Denis S.

Pedijatrijska klinika KCUS-a. Avaz

Piše: E. Trako

12.11.2019

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, tačnije na Pedijatrijskoj klinici danas se odvijala drama. Kako saznajemo, Denis S., roditelj bolesnog djeteta, pištoljem je prijetio doktoru Edi Hasanbegoviću, šefu Klinike, zahtijevajući izmještanje djeteta. 

Intervenirala je policija MUP-a KS. 

Denis S. se javio "Avazu" i ispričao svoju verziju priče. 

- Pola godine mi liječe dijete vezano za štitnu žlijezdu i sve vrijeme govore da je to posljedica puberteta. Poslije pet mjeseci jedna doktorica kaže da sumnja da je to autoimuni hepatitis i da treba hitno raditi biopsiju jetre. Ja to ne dozvoljavam, uzimam dijete i idemo u Tursku. Gore se javljam na kliniku, rade joj pretrage, gdje ustanovljuju da dijete ima autoimuni hepatitis, tuberkulozu jetre - kaže na početku ispovijesti Denis S.

Nakon nekoliko sedmica, dijete se bolje osjeća i vraćaju se u BiH. 

- Vraćamo se u BiH i ovdje se dijete učlanjuje u udruženje, gdje dobiva lijekove za 15 dana. Dolazim ovdje i javljam se na Pedijatriju i kažem da imamo lijekove za 15 dana. Oni su poslali dopis Zavodu zdravstvenog osiguranja, odakle su dobili odgovor da ne mogu nabaviti lijekove. Isti odgovor je bio i iz apoteke KCUS-a. Sljedeći korak je da se potpisuje izmještanje djeteta i tu nailazimo na prepreke od doktora, direktora Klinike Ede Hasanbegovića. On to odgađa. I jučer mu govorimo na konziliju da imamo lijekove još danas, da u srijedu nećemo imati. On kaže da trebaju doći neki doktori da vide može li se to nešto uraditi. A napominjem vam da su ti doktori već bili saglasni da se dijete izmjesti vani. Kažem ja ''doktore, nije problem, ne morate potpisati, ali imat ćete problem'' - prepričava ogorčeni roditelj bolesnog djeteta. 

Kaže da je doktor nakon toga izveo njegovu suprugu vani i rekao joj da će sve biti uredu. 

- Rekao je ''vidimo se sutra''. I mi smo danas došli, a ja mu opet kažem: "Doktore, jeste li svjesni da moje dijete sutra nema lijekove?" Kaže on: "Ja sam u 13 sati sazvao konzilij da se odluče'' i počeo je govoriti da nije do njega i smijao mi se u facu. I ja onda izvadim pištolj, plinski, prislonim na njega i kažem: ''Nemoj da te ubijem sada, razumiješ!" Nisam ga udarao, nisam ništa uradio, samo sam izašao i to je to. Moje dijete ode, ja sam sakupio novac od prijatelja i uzeo kartu i moje dijete ide u Tursku bez saglasnosti. Ovo sam uradio i radi druge djece jer nije normalno - kaže na kraju Denis S. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.