MIGRANTSKA KRIZA Dogovoreno s Vladom Federacije BiH

Zvizdić potvrdio: Migranti će tokom zime biti smješteni u kasarnama u Blažuju i Tuzli

Fokus mora ostati na zaštiti istočne granice BiH radi kontrole ilegalnog priliva migranata

Sl. M. - I. K.
14.11.2019 16:08

Bosna i Hercegovina pripremila je program s mjerama za koje se smatra da bi bile vrlo efikasne u odnosu države prema ilegalnim migracijama. Potvrdio je ovo danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

On je naveo da je takav program i ranije u fazama dostavljan Predsjedništvu BiH i podrazumijevao je angažman nenaoružanih pripadnika Oružanih snaga BiH kako bi zapriječili ilegalne prijelaze preko kojih migranti ulaze u zemlju.

- Dakle, ne na zvanične granične prijelaze, nego preko rijeke Drine, šuma itd. Drugi prijedlog bio je angažman pripadnika MUP-ova s nivoa entiteta i kantona koji bi bili pod komandom Granične policije i patrolirali bi isključivo na graničnoj liniji BiH ne ulazeći u teritoriju bilo kojeg entiteta. Treći prijedlog bio je da Predsjedništvo odobri sporazum s Frontexom, čime bismo imali značajnu pomoć pripadnika Frontexa - rekao je Zvizdić.

Sva tri prijedloga, kako je naveo Zvizdić, odbijena su. On je istakao da su ih odbili "oni koji najviše govore o migrantskoj krizi i opasnosti migrantske krize".

- U međuvremenu smo mi razgovarali s Vladom FBiH, iako se ja ne slažem s tim principom da ne dođe do ravnopravnog teritorijalnog rasporeda migranata na prostoru cijele BiH, ali dolazi zima i ta nas stvarnost prisiljava da prihvatimo nešto, s čim se ja ne slažem. Dobili smo dva objekta, jedan na području Tuzlanskog kantona i jedan na području Sarajevskog kantona. Riječ je o kasarni u Blažuju i kasarni na teritoriji TK. Očekujemo da budemo uvedeni u posjed od onih koji su nam dodijelili kasarne - rekao je Zvizdić.

Objekti će, kako je naveo, biti opremljeni u skladu s humanitarnim i svim drugim aspektima i pripremljeni da se u njima može boraviti tokom zimskog perioda.

- Fokus mora ostati na zaštiti istočne granice BiH radi kontrole ilegalnog priliva migranata u BiH. Mi ćemo ponovo poslati jedan integrirani dokument ka Predsjedništvu BiH i očekujemo da će on naići na podršku Predsjedništva BiH, što bi nam znatno pomoglo ne u borbi protiv ilegalnih migracija, nego u potpunoj kontroli ilegalnih migracija.

Komentari

NA VRH