AKTUELNO Saopćenje za javnost

SDP BiH: Direktorica Izetbegović jedina je prijetnja zaposlenicima i pacijentima KCUS-a

Avaz.ba
17.11.2019 12:08

Iz SDP-a uzvratili saopćenjem

Foto: Arhiv

Povodom posljednjih istupa Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Parlamentu FBiH i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine izražava iznenađenost što u zaštitu Sebije Izetbegović javno nije stao još i Medicinski fakultet u Sarajevu.

Pored spomenutih, poznato je, naime, da je Medicinski fakultet u Sarajevu treća najistaknutija institucija koju je, de facto, privatizirao bračni par Izetbegović pa stoga čudi izostanak saopćenja koje je i u njihovo ime napisala direktorica Izetbegović, kao što je to učinila ispred KCUS-a i Kluba SDA.

Ovim putem želimo vrlo kratko odgovoriti na oba jučerašnja saopćenja direktorice Izetbegović. Ustrajavanje na argumentaciji da je pod njenom upravom došlo do značajnih ušteda u KCUS-u, samo je potvrda da su trenutnoj Upravi KCUS-a od kvalitetne usluge i brige za pacijente važnije brojke i novac.

Građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine poznato je da su navedene uštede nastale upravo preko leđa pacijenata, koji bivaju prinuđeni da kupuju osnovne medicinske potrepštine i lijekove koje im, kao zdravstveno osiguranim osobama, treba osigurati KCUS prilikom liječenja. Upravo je takva politika dovela do ugrožavanja zdravlja i života pacijenata.

S druge strane, mi, u SDP-u BiH, smatramo da je život naših sugrađana vredniji od svih "ušteđenih" miliona koji su izvučeni iz džepova građana, a naročito životi naše djece. Zaštita i spašavanje života temeljni je cilj zdravstvenih ustanova, a ne štednja na njima.

Što se tiče teze o strahu uposlenika KCUS-a od nasilja pacijenata, općepoznata je činjenica da uposlenici KCUS-a iznad svega i jedino strahuju od svoje direktorice, koja je uvela apsolutnu strahovladu i jednoumlje na ovu instituciju, po receptu prenesenom iz SDA.

Konačno, nije prikladno da zahtjev za priznavanjem statusa službenih lica medicinskim radnicima dolazi iz usta osobe koja je taj status već obilato uživala vozikajući se po Bosni i Hercegovini u službenom automobilu Predsjedništva BiH pod policijskom pratnjom, navodi SDP BiH u saopćenju.

Komentari

NA VRH