ZENICA

Brojne muslimanke klanjale džuma-namaz u Novom Radakovu

Piše: D. Pašalić / Avaz. ba

22.11.2019

Bijela džamija u zeničkom naselju Novo Radakovo - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Bijela džamija u zeničkom naselju Novo Radakovo jedna je od brojnih na području Muftijstva zeničkog Medžlisa Islamske zajednice u kojoj se od danas zvanično organizira klanjanje džuma-namaza za žene. 

Radi se o jedinstvenom projektu u Bosni i Hercegovini, čiji je cilj uključiti i muslimanke u vrlo važan vjerski obred, iz kojeg su, nažalost, bile isključene. Praksa je to iz vremena Poslanika, da žene zajedno s njim u džematu klanjaju džmu.

Ekipa „Avaza“ bila je danas u Novom Radakovu, gdje smo zatekli brojne muslimanke sa područja Zenice, koje su pozdravile ovu odluku i odlučile klanjati džuma-namaz u posebnom dijelu džamije, odvojeno od muškaraca.

Oduševljenje na njihovim licima, ali i odličan odziv vjernica, najbolji je pokazatelj da se ova odluka ispostavila ispravnom.

Podsjetimo, klanjanje džuma-namaza za žene danas je organizirano u svim medžlisima Muftijstva zeničkog Islamske zajednice, i to u džamijama u džematima Vitlaci, Gornja Golubinja i Jastrebac u Žepču, u džamiji gradskog džemata Lijeva obala u Zavidovićima, Gradskoj Vali Redžep Jazidžiolu džamiji u Maglaju, džamiji u džematu Šije – Gornje Polje u Tešnju, Gradskoj džamiji Trnjak u Doboju i džamiji u džematu Kamenica u Tesliću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.