REAKCIJE Oglasila se Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo

Sva teška krivična djela su rasvijetljena

Tvrde da je krađa automobila, kao jedan od najvećih problema u Kantonu Sarajevo, sveden na najmanji broj ukradenih vozila ikad

Avaz.ba
22.11.2019 13:50

Vlada Kantona Sarajevo

Foto: Ilustracija

Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo oglasila se povodom, kako su saopćili, neutemeljenih navoda u pojedinim medijima od neupućenih i krajnje zlonamjernih predstavnika pojedinih političkih stranaka u kojima se na nepristojan način i bez ikakvih argumenata napada i omalovažava rad Skupštine Kantona Sarajevo, Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Zakon o oružju

- Komisija za sigurnost je na temelju analiza različitih organa Skupštine Kantona Sarajevo Komisije za sigurnost, Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe javnosti, te Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije inicirala izmjene i dopune najvažnijih zakona u segmentu sigurnosti i to Zakon o unutrašnjim poslovima, Zakon o policijskim službenicima, te Zakon o nabavljanju, nošenju i držanju oružja u KS, a koji su nakon propisane procedure usvojeni i to dvotrećinskom većinom – saopćili su iz Komisija za sigurnost Skupštine KS.

Komisija je navela da su se usvajanjem zakona napokon stvorile realne pretpostavke za bolji i stabilniji sigurnosni sistem, jaču i sposobniju policiju te snažniji osjećaj sigurnosti građana u Kantonu Sarajevo, a što se ogleda u konkretnim pokazateljima.

- Nakon reformskih izmjena propisa sva teška počinjena krivična djela (ubistva, pokušaj ubistava, razbojničke krađe i slično) su rasvijetljena i počinioci otkriveni i privedeni pred lice pravde. Krađa automobila kao jedan od najvećih problema u Kantonu Sarajevo je sveden na najmanji broj ukradenih vozila ikad. Pored navedenog, ostvareni su najvažniji reformski ciljevi poput vraćanja struke u policiju, depolitizacija policije, jačanje transparentnosti u radu i antikoruptivnih kapaciteta, zaštita prava policijskih službenika, te jačanje integriteta MUP-a KS, a što je prepoznato i pohvaljeno od akademske zajednice (Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije) te stručne javnosti.

Povećan budžet

Nadalje se navodi da Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo daju izuzetnu važnost policiji i sigurnosti u Kantonu Sarajevo kroz planirano povećanje Budžeta za 2020. godinu, u iznosu od 6.000.000 KM, izmjene kolektivnog ugovora sa sindikatom policijskih službenika MUP KS kojim je uređeno pitanje brojnih naknada a što je i javno pohvaljeno od strane sindikata.

Interesantno je da nije naveden niti jedan jedini argumentiran dokaz koji ukazuje šta je to loše u urađenim izmjenama zakonskih propisa koje se odnose na policiju i sigurnost u Kantonu Sarajevo.

- Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo pruža nedvosmislenu podršku radu Vlade Kantona Sarajevo i resornog ministra - navodi se u saopćenju Komisije za sigurnost Skupštine KS.

Komentari

NA VRH