REAKCIJE Zbog potpisivanja dokumenta Plan reforme odbrane BiH

Predsjedništvo SDS-a usvojilo deset zaključaka

Sve ponude koje je imao Dodik po pitanju aktivacije MAP i formiranja vlasti imali smo i mi ali smo te ponude odbili, naveli iz SDS-a

Avaz.ba
23.11.2019 18:07

Sjednica održana jučer u Bijeljini

Foto: SDS

Predsjedništvo Srpske demokratske stranke (SDS) jučer je na sjednici u Bijeljini donijelo deset zaključaka koji se tiču novonastale situacije prouzrokovane potpisivanjem dokumenta Plan reforme odbrane BiH od strane Milorada Dodika.

Doneseni su sljedeći zaključci:

- Odluka člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika da potpiše Odluku o prihvatanju dokumenta Plan reforme odbrane BiH je njegovo potpuno odustajanje od Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti ali i potpuni zaokret od politike da je Republika Srpska, kada je u pitanju vojno svrstavanje, tamo gdje je Srbija.

- Srpska demokratska stranka ostaje privržena i dosljedna politici vojne neutralnosti kao najbolje opcije za Republiku Srpsku prije svega imajući u vidu razumljivu težnju naroda da se u vojno bezbjednosnom svrstavanju prati pozicija Srbije.

- Mi kao stranka nismo mijenjali stav o tzv. aktivaciji MAP-a i deset puta smo ovo pitanje skidali sa dnevnog reda Savjeta ministara jer smo svjesni da bi njegovo usvajanje značilo i direktno trasiranje puta u NATO.

- Sve ponude koje je imao član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske po pitanju aktivacije MAP i formiranje vlasti imali smo i mi ali smo te ponude odbili.

- Oko eventulane odluke o aktivaciji MAP-a i daljeg puta ka ovom vojnom savezu trebalo je prije bilo kakve Odluke obaviti konsultacije sa našim tradicionalnim prijateljima koji u Savjetu bezbijednosti UN godinama brane poziciju Republike Srpske. Ako idemo prema NATO u pitanje je hoće li dosljedno i dalje braniti status Republike Srpske kao i do sada u ovom najvažnijem međunarodnom tijelu.

- Zatražićemo posebnu sjednicu Narodne Skupštine Republike Srpske o ovom pitanju ili otvaranje ovog pitanja na drugi način. Ovo pitanje je toliko krupno i može da ima dalekosežne posljedice po poziciju Republike Srpske da o njemu traba da zauzme ovo najviše zakonodavno tijelo.

- Na istini o karakteru potpisivanja dokumenta treba znati da je insistirati i drugi zainteresovani u ovoj zemlji, uključiti i one koji podržavaju NATO put BiH, tako da nećemo dugo čekati da prestanu manipulacije što u stvari svi želimo. Novi mandatar u parlamentu moraće da bude jasan. Radi li po programu MAP-a ili IPAP-a?

- Dokument plan reforme odbrane BiH vlasti u Republici Srpskoj želi da pokaže nebitnim, nevažnim bez suštinskog značaja. Ako je nebitan zašto se njegov sadržaj krije od javnosti. Ako je nevažan zašto se šalje u NATO i čeka njegova saglasnost na isti. Ako nema značaja zašto je onda njegovo usvajanje uslova za formiranje vlasti i ulazak SNSD-a u novi Savjet ministara.

- Ovaj pristanak lidera SNSD je velika politička grešaka. Mi nećemo da saučestvujemo u grešci i da dajemo alibi za posljedice ovakve nedosljedne politike.

- Stavove koje smo usvojili danas na sjednici Predsjedništva su obavezujuće za obavezujuće za članstvo stranke. Funkcioneri i članovi stranke promovisaće ih na svaki način i jasno definisati za poziciju stranke u javnosti.

Tagovi

SDS Plan odbrane

Komentari

NA VRH