POSJETE

Komšić u Vašingtonu: Jedna zemlja EU konstantno krši ljudska prava surovim postupcima prema migrantima

S današnjeg sastanka. Predsjedništvo BiH

Avaz.ba

27.11.2019

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se u Vašingtonu (SAD) s  Džonom Eratom (John Erath), višim zamjenikom direktora za evropske poslove Vijeća za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država, te sa predstavnicima Stejt departmenta Filipom Rikerom (Philip Reeker), pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropske i azijske poslove, s glavnom zamjenicom pomoćnika državnog sekretara Morin Kormak (Maureen Cormack) i sa specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Metjuom Palmerom (Matthew Palmer).

Predstavnici Vijeća za nacionalnu sigurnost i Stejt departmenta pozdravili su dogovor članova Predsjedništva BiH o formiranju vlasti u BiH i usvajanju Programa reformi, za koji se nadaju da će uskoro biti poslan u sjedište NATO-a u Briselu. 

Pored ostalog, razgovaralo se o daljnjim aktivnostima BiH na NATO putu, o odnosima s Evropskom unijom, provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini. Tokom razgovora konstatirana je potpuna podrška Sjedinjenih Američkih Država NATO putu Bosne i Hercegovine, odnosno podrška punopravnom članstvu BiH i u NATO-u i u Evropskoj uniji.


Komšić u posjeti Vašingtonu. Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Komšić ocijenio je dogovor o formiranju vlasti i dostavljanje Programa reformi u sjedište NATO-a kao izuzetno pozitivan pomak za našu zemlju te da se EU integracije BiH trebaju nastaviti bez obzira na aktuelni odnos EU prema zapadnom Balkanu.

O migrantskoj krizi u BiH, predsjedavajući Komšić istaknuo je da u Evrpskoj uniji, nažalost, postoje dupli standardi te da jedna od zemalja Evropske unije konstantno krši osnovna ljudska prava surovim postupcima prema migrantima.

Predsjedavajući Komšić tokom susreta s visokim zvaničnicima istaknuo je i da se povratak osoba sa stranih ratišta u našu zemlju drži pod strogom kontrolom te da sigurnosne agencije BiH, u saradnji sa partnerskim sigurnosnim agencijama iz drugih zemlja, kontroliraju situaciju.

Istaknuo je i da nema promjena kad je u pitanju rizik od terorističkih prijetnji, kao i to da bh. pravosuđe po navedenom pitanju dobro radi svoj posao, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.