ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Komšić uputio pismo Stoltenbergu: Neprimjereno je da NATO u svoju misiju u BiH uključi hrvatske vojnike

Posebno je važno istaći da Splitski sporazum nema karakter međunarodnog sporazuma, jer se radi o jednokratnom dogovoru o vojnom djelovanju u specifičnim ratnim okolnostima, istakao je Komšić

Komšić: U pismu koji je uputila Hrvatska postoji određeni broj krucijalnih neistina. Fena

E. Ć.

1.11.2022

Član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a Željko Komšić uputio je pismo generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu nakon što je prethodno Vlada Hrvatske poslala pismo na adresu saveza.

Komšić je naveo da je upoznat sa pismom koje je Vlada Hrvatske uputila NATO savezu vezano za razmatranje mogućnosti produženja misije EUFOR Operacija Althea, koja uključuju eventualni angažman hrvatskih vojnih snaga u BiH kroz NATO ili EUFOR misije. Istakao je kako u pismu koji je uputila Hrvatska postoji određeni broj krucijalnih neistina.

- Dozvolite mi da vam ukažem na nekoliko važnih elemenata. Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini ili Dejtonski mirovni sporazum potpada u kategoriju međunarodnih mirovnih sporazuma kojeg u pravilu i nikako drugačije potpisuju države učesnice u ratu. 

Takvu definiciju, kasnije je potvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju iz Haaga, koji je rat u Bosni i Hercegovini utvrdio kao međudržavni oružani sukob. Takva činjenica, pravna i historijska, bila je povodom odredbe člana 3. Aneksa 1A Dejtonskog mirovnog sporazuma sa trajnim karakterom, a nikako privremenom ili jednokratnom (one-time) obavezom. Potpisivanjem Dejtona prestale su važiti odredbe Splitskog sporazuma na kojeg se Vlada Hrvatske poziva.

Posebno je važno istaći da Splitski sporazum nema karakter međunarodnog sporazuma, jer se radi o jednokratnom dogovoru o vojnom djelovanju u specifičnim ratnim okolnostima. Iz navedenih razloga, smatram da bi bilo veoma neprimjereno da NATO savez u svoju misiju u BiH ili da kroz misiju EUFOR Operacija Althea uključuje snage Republike Hrvatske, odnosno zemlje čije je vojno i političko rukovodstvo presuđeno u Međunarodnom krivičnim sudu u Haagu kao dijelom udruženog zločinačkog poduhvata koji je za cilj imao stvaranje etnički očišćenih dijelova Bosne i Hercegovine pod vojnom i političkom upravom susjedne Republike Hrvatske - napisao je Komšić.

On je u pismu istakao kako takve političke ambicije Hrvatske prema BiH, suverenoj i nezavisnoj državi, postoje i danas te da se one nastoje ojačati i vojnim snagama. Komšić je naveo da vjeruje kako u NATO-u razumiju razloge njegovog obraćanja te da će savez donijeti jedinu moguću ispravnu odluku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.