REAKCIJE

Šta je načelnik Ilidže Senaid Memić rekao o migrantskom kampu u Blažuju

Memić: Normalno je da će stanovništvo negodovati i štititi se od loših posljedica. Avaz

S. M. / Avaz.ba

2.12.2019

Na vijest da će kasarna u Blažuju, općina Ilidža, postati novi migrantski kamp u koji će biti smješteni migranti iz neuvjetnog kampa Vučjak kod Bihaća danas je komentirao i ilidžanski načelnik Senaid Memić. 

- Nemoguće je da se bilo šta radi na našem području, a da ne postoji službena korespondencija s nadležnima za rješavanje ovog problema. Ni Vijeće ministara ni Vlada Federacije BiH se zvanično nisu obratile Općini Ilidža - kazao je Memić u svojoj reakciji.

Postoji dogovor općina i Vlade Kantona Sarajevo da smještaj migranata bude pod određenim uvjetima i određenog kapaciteta disperziran na čitavo području Bosne i Hercegovine. 

- Normalno je da će stanovništvo mjesne zajednice Blažuj i drugih dijelova općine Ilidža negodovati i štititi se od loših posljedica mogućeg smještaja. Naš uvjet za ovo je bio da se ne dozvoli haos, nego da se ljudski postupa, uz apsolutnu kontrolu kretanja i ponašanja, kao i stanja migranata. Kako ne bi pojedini mediji i pojedini funkcioneri prebacivali teret na lokalnu zajednicu, izjavljujem da smo spremni pomagati i sarađivati u svemu što će Bosnu i Hercegovinu prikazati humanom državom, a nismo spremni prihvatiti odgovornost za bilo čiju nesposobnost, od nivoa države do nivoa Kantona - kazao je Memić. 

Opomenuo je da "ne postoje ni policijske ni političke snage koje mogu ovaj problem kanalisati te očekujem da plan funkcioniranja bilo čega što ima veze s lokalnom zajednicom mora biti prihvaćen od lokalne zajednice". 

- Pozivam da svi koji imaju obavezu učine sve da ovaj problem bude riješen ljudski, pošteno i onako kako ćemo sačuvati i naše i dostojanstvo žrtava migrantske krize - naveo je Memić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.