POTVRĐENO

Nigerijski studenti imali su uredne vize

Hrvatski MUP je već ranije objavio da su nigerijski studenti legalno došli u Hrvatsku, a nakon Pule posjetili su Zagreb

Eboh Kenneth Chinedu i Abia Uchenna Alexanadro. Index

S.D.

4.12.2019

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske potvrdilo je za hrvatski portal Index autentičnost viza izdatih za Hrvatsku, a koji su u pasošu nigerijskih studenata Eboha Kennetha Chinedua i Abija Uchenne Alexanadra, koji tvrde da ih je hrvatska policija otela u Zagrebu i nasilno protjerala u Bosnu i Hercegovinu.

Vize za ulazak i boravak u Hrvatskoj, gdje su bili na jednom sportskom takmičenju u Puli, izdala im je Ambasada Hrvatske u Pretoriji u Južnoafričkoj Republici, koja pokriva i Nigeriju.

Iz hrvatskog ministarstva su na Indexov upit naveli da su vize izdate s rokom važenja od 12. novembra do 3. decembra ove godine i ukupnim trajanjem boravka od šest dana. Prema priloženoj dokumentaciji, imenovani su trebali doputovati 12. novembra, a viza se aktivira danom prelaska graničnog prijelaza Republike Hrvatske te se od tog dana maksimalno može boraviti onoliko koliko je odobreno trajanje boravka na naljepnici vize (u ovim slučajevima šest dana).

Hrvatski MUP je već ranije objavio da su nigerijski studenti legalno došli u Hrvatsku, a nakon Pule posjetili su Zagreb.

Prema tvrdnjama policije, nigerijski studenti su se 18. novembra uredno, uz podmirenje svojih troškova, te uzevši svoje putne isprave i ostale stvari, odjavili iz jednog zagrebačkog hostela i udaljili u nepoznatom pravcu. U tom trenutku su Eboh i Abia i dalje legalno boravili u Hrvatskoj.

Nigerijski studenti, pak, tvrde da ih je hrvatska policija 17. ili 18. novembra otela u Zagrebu i prebacila ih u BiH, pod prijetnjom nasilja. Eboh i Abia trenutno se nalaze u izbjegličkom kampu Miral kod Velike Kladuše.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.