KONFERENCIJE

Incko: Teret migrantske krize moraju podjednako podnijeti i RS i svi kantoni u FBiH

Ovog decembra 10 godina je otkako je Evropski sud za ljudska prava donio odluku u predmetu ''Sejdić-Finci'', a iz godine u godinu organi BiH ne implementiraju odluku u ovom predmetu

Incko: Povećati finansijska sredstva. M. Tabaković

Piše: E.Ma.-S.D.

4.12.2019

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) nakon dvodnevnog zasjedanja Upravnog odbora zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) održanog na nivou političkih direktora u Sarajevu kazao je kako su članovi PIC-a prvog dana raspravljali o lokalnoj samoupravi.

- Razgovarali smo s predstavnicima općina Teslić, Tešanj, Gradačac i Gračanica. U tom razgovoru htjeli smo da vidimo s kojim se izazovima susreću ove općine. Svi oni su nam kazali da zapošljavaju više ljudi i kako je zapošljavanje glavni cilj vlasti na lokalnom nivou - kazao je Incko.

On je istaknuo i da je razgovarano o problemima s migrantima u BiH te poručio da migrantska kriza nije pitanje koje treba rješavati samo jedan kanton ili Federacija BiH.

- Da bismo pokrili sve aspekte, razgovarali smo s ekspertima Peterom van der Overetom, Zoranom Galićem, direktorom GPBiH, i Slobodanom Ujićem, direktorom Službe za strance. Neke od informacija koje smo dobili bile su šokantne. Gospodin Galić ne može popuniti 500 mjesta u GP, tako da imate jednu osobu na 25 kilometara na granici. Kako onda mogu kontrolirati granicu? To je problem oba entiteta i ne može biti samo problem Unsko-sanskog kantona. I Republika Srpska i drugi kantoni moraju uraditi puno više jer su ovo problemi koji utječu na cijelu zemlju. Kada govorimo o RS, reći ću da su najveća grupa u Beču upravo Srbi i u puno drugih zemalja svijeta Srbi su dobro primljeni. I tako bi recipročno trebalo biti i kada drugi dođu u neku zemlju i ovdje. Institucijama BiH treba više finansijskih sredstava da bi se uspješnije nosile s ovim problemom i logično bi bilo da se budžet poveća. Ponosni smo što međunarodna zajednica finansira izgradnju migrantskih centara. Međutim, zamislite šta bi bilo kada EU ne bi dala 32 miliona eura. To je ipak odgovornost domaćih institucija - kazao je Incko.

Incko je na konferenciji za novinare kazao i da se ovog decembra navršava „jedna tužna godišnjica“.

- Ovog decembra 10 godina je otkako je Evropski sud za ljudska prava donio odluku u predmetu ''Sejdić-Finci''. Iz godine u godinu organi BiH ne implementiraju odluku u ovom predmetu. Pozivam sve nadležne da se ova odluka provede - poručio je Incko, dodajući i da su prava na to da budu birani na izborima uskraćena i mnogim drugima u FBiH i RS, ali i pripadnicima 16 nacionalnih manjina u našoj zemlji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.