SARAJEVO

Nakon godinu formirane komisije, konačno deblokiran rad Državnog parlamenta

Konstituiranje svih komisija bit će obavljeno već danas

Konstituiranje svih komisija bit će obavljeno već danas. M. Tabaković

Piše: S. D.

5.12.2019

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta BiH potvrdio imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, sjednica je nastavljena raspravom o drugoj tački dnevnog reda ovog doma. 

Naime, na današnjoj sjednici Dom je obavio imenovanje članova u  Ustavnopravnu komisiju, Komisiju za vanjske poslove, Komisiju za vanjsku trgovinu i carine, Komisije za finansije i budžet, Komisiju za saobraćaj i komunikacije i Komisiju za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Zbog blokade u imenovanju ovih komisija Predstavnički dom Parlamenta BiH, izuzev nekoliko hitnih zasjedanja, nije radio skoro godinu. Sutra, 6. decembra, bit će punih godina dana otkako je konstituiran Predstavnički dom. 

Za predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH izabrana je zastupnica Alma Čolo. Za prvog zamjenika predsjedavajuće izabran je poslanik Nikola Lovrinović, a za drugog zamjenika poslanik Obren Petrović. Članovi ove Komisije su i poslanici Safet Softić, Nebojša Radmanović, Borjana Krišto, Nermin Nikšić, Dragan Mektić i Zlatan Begić.

Za predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH izabran je poslanik Safet Softić. Za prvog zamjenika predsjedavajućeg izabran je poslanik Obren Petrović, a za drugu zamjenicu zastupnica Darijana Filipović. Članovi ove Komisije su i poslanici Denis Zvizdić, Nenad Nešić, Saša Magazinović, Branislav Borenović, Dženan Đonlagić i Edita Đapo.

Za predsjedavajućeg Komisije za vanjsku  trgovinu i carine  izabran je poslanik Vojin Mitrović. Za prvog zamjenika predsjedavajućeg izabran je poslanik Mijo Matanović, a za drugog zamjenika poslanik Edin Mušić. Članovi ove Komisije su i poslanici Šemsudin Mehmedović, Nenad Stevandić, Zukan Helez, Mirko Šarović, Enver Bijedić i Damir Arnaut.

Za predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH izabran je poslanik Predrag Kožul. Za prvog zamjenika predsjedavajućeg izabran je poslanik Dženan Đonlagić, a za drugog zamjenika poslanik Jakov Galić. Članovi ove Komisije su i poslanici Šemsudin Dedić, Nermin Mandra, Dragan Bogdanić, Nada Mladina, Mira Pekić i Mirjana Marinković-Lepić.

Za predsjedavajućeg Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH izabran je poslanik Nenad Nešić. Za prvog zamjenika predsjedavajućeg izabran je poslanik Nermin Mandra, a za drugog zamjenika poslanik Predrag Kožul. Članovi ove Komisije su i poslanici Edin Mušić, Staša Košarac, Branislav Borenović, Vlatko Glavaš, Mirsad Kukić i Predrag Kojović.

Damir Arnaut (SBB) skrenuo je pažnju da u Ustavnopravnoj komisiji sjedi šest članova SDA, HDZ i SNSD-a, a da su među njima samo dva pravnika.  

-Kolegij je odlučio da me smjesti u Komisije za carine, a odbio moju kandidaturu za Ustavnopravnu komisiju, ja se ne libim reći da nešto ne znam, za razliku od četiri filozofa koja sjede u Ustavnopravnoj komisiji. Ja o carinama ne znam ništa i odbijam da budem dio te komisije- kazao je Arnaut. 

On je zatražio i da Marin Vukoja, sekretar Predstavničkog doma sazove sjednicu Privremene istražne komisije ranije formirane sa zadatkom da ispita rad pravosuđa.

-Podsjećam da i OSCE i Ambasada SAD-a podržavaju rad ove komisije- kazao je Arnaut.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.