VIJEĆE MINISTARA

Tegeltija sutra počinje konsultacije o imenima ministara i njihovih zamjenika

Ocijenio je da se unutar političkih partija manje-više već znaju imena kandidata za ministre i zamjenike ministara

Tegeltija: Sutra počinje konsultacije sa strankama. Avaz

Piše: S.D.

5.12.2019

Zoran Tegeltija, čije je imenovanje za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH potvrđeno danas u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, najavio je novinarima da će sutra početi konsultacije o budućim ministrima i njihovim zamjenicima u novom sazivu Državne vlade. Konsultacije će početi sutra u 11 sati, a bit će nastavljene u ponedjeljak, 9. decembra. 

Imena uglavnom poznata 

On je izrazio očekivanje da će proces imenovanja ministara biti okončan do kraja ovog mjeseca. 

- Koliko sam informiran, definirana su dva okvirna datuma za rad Parlamenta do kraja ove godine, a to je 18. i 23. decembar. Što se mene tiče, ja ću biti spreman za bilo koju od tih sjednica - rekao je Tegeltija.

Izrazio je očekivanje da će do sredine iduće sedmice obaviti potrebne konsultacije. 

- I očekujem od stranaka da dostave prijedloge kandidata jer je potrebno određeno vrijeme da bi se izvršile sve provjere - rekao je Tegeltija.

Ocijenio je da se unutar političkih partija manje-više već znaju imena kandidata za ministre i zamjenike ministara. 

- Potpisani su principi lidera političkih partija koje čine kostur parlamentarne većine, koja me podržala i koja će podržati sastav Vijeća ministara. U aneksu tih principa su definirani resori i ministarska i zamjenička mjesta koja pripadaju pojedinim političkim partijama - kazao je on. 

Saradnja s NATO-om 

Kada je riječ o Programu reformi koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, Tegeltija je naveo da je jasno rekao da je riječ o dokumentu koji će biti osnova za saradnju s NATO-om. 

- Predsjedništvo BiH usvojilo je taj dokument i očekujem da će biti upućen u sjedište NATO-a. Zbog toga sam i rekao da će taj dokument biti okvir za saradnju BiH sa Sjevernoatlantskom alijansom - naveo je Tegeltija. 

On je podsjetio da je u obraćanju parlamentarcima jasno istakao da će poštovati Ustav BiH i ustavne nadležnosti svih institucija, napominjući da su jasno definirane uloga i nadležnost Predsjedništva BiH, kao i odnos Predsjedništva i Vijeća ministara BiH.

Zakon o PDV-u 

Komentirajući svoj objavljeni imovinski karton, Tegeltija je kazao da su njegovi prihodi bili javni i dostupni tokom protekle četiri godine te da svi pokazatelji koji su izneseni mogu biti provjereni. 

Naveo je i da je Zakon o PDV-u u izradi već dvije godine te da je prednacrt ovog zakona usvojen na Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Pojasnio je da je sadržaj zakona u najvećoj mjeri usaglašavanje s direktivama određenih tehničkih pitanja te da u predloženom tekstu zakona nema ništa vezano za promjenu stope PDV-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.