ISTRAŽUJEMO

Zašto je udvostručena cijena vode u Visokom

Usprkos zaključcima Općinskog vijeća, cijena vode je sa 0,6 skočila na 1,2 KM

JKP „Visoko“: Angažirani i konsultanti. Avaz

Piše: N. Smajović

6.12.2019

Obećanja aktuelne vlasti u Visokom, s načelnicom Amrom Babić na čelu, da će kredit EBRD-a u iznosu od 4,5 miliona eura, odobren još u avgustu 2016. godine, riješiti problem snabdijevanja vodom u ovoj općini, pokazala su se neistinitim.

Jasni zaključci

Do sada je EBRD-u iz džepova poreznih obveznika Federacije BiH zbog nekorištenja novca za ovaj projekt uplaćeno više od 102 hiljade KM penala.

No, to nije jedina šteta koje su počinile nesposobne vlasti. Usprkos jasnim zaključcima Općinskog vijeća da zbog realizacije projekta ne smije doći do povećanja cijena vode, ona je sa tadašnjih 0,6 KM udvostručena na 1,2 KM po kubnom metra.

Najnoviju inicijativu podnijela je vijećnica SDA Emina Jusić, koja je zatražila stavljanje van snage Odluke o davanju saglasnosti na izmjene cjenovnika usluga JKP ”Visoko d.o.o.“ Visoko.

- Mi smo organizirali i potpisivanje peticije, kojoj se odazvalo više od 2.000 građana. Jedina reakcija bila je izjava gradonačelnice Amre Babić da oni koji su organizirali potpisivanje peticije mogu očekivati samo isti takav broj glasova na izborima 2020. godine - navodi Jusić.

S druge strane, direktor JKP „Visoko“ Hasan Prelić ističe kako je dvostruka cijena prihvaćena na preporuku konsultantske firme iz Beča.

Jusić: Protiv izmjene cjenovnika. Avaz

Ugrožene kategorije

- Ova je održiva cijena usluge. Vodilo se računa, naravno, o ekonomsko-socijalnim elementima, pa je i na osnovu toga utvrđena cijena. Treba napomenuti da je ugovorom između Općine Visoko i JKP „Visoko“ iz budžeta izdvojen određeni dio sredstava koja su preko Centra za socijalni rad dostupna socijalno ugroženim kategorijama, pa smo na taj način za te kategorije pokrili ovo poskupljenje – ističe Prelić.

Prelić: Cijena je prihvatljiva. Avaz

Skuplje nego u Sarajevu

Direktor visočkog vodovoda ističe da cijena od 1,2 KM po kubnom metru, koliko plaćaju Visočani, nije ni najskuplja, ali ni najjeftinija u BiH.

- U Varešu je cijena 1,3 KM, u Sarajevu je 1,10 KM, te Ilijašu 1,15 KM – navodi Prelić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.