AKTUELNO

Oglasio se novinar koji je isprovocirao Handkea: Kraljevska porodica i Akademija podržat će djelo negatora genocida

Peter Handke. AFP

E. Ma. / Avaz.ba

7.12.2019

Novinar Piter Mas (Peter Maass) isprovocirao je na pres-konferenciji u Štokholmu dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea pitanjem o genocidu u Srebrenici.

U tekstu koji je objavio "The Intercept" mas je pojasnio šta se desilo. On je pitao zašto u svojim knjigama Handke nije priznao dokumentiranu činjenicu da su hiljade bošnjačkih dječaka i muškaraca ubili srpski borci u Srebrenici 1995. godine i zašto ne želi da prizna da se genocid dogodio. 

- U posljednjih osam, devet sedmica dobio sam divan pisma od ljudi koji čitaju. Samo jedno anonimno pismo je imalo u sebi toaletni papir. Želio bih reći novinarima koji postavljaju takva pitanja, da više preferiram anonimno pismo sa toaletnim papirom nego vaša prazna i neznalačka pitanja - rekao je Handke.

Mas je napisao da je 1992. godine počeo izvještavati o ratu u BiH te da je obišao srpske koncentracione logore u kojima su uglavnom bili Bošnjaci.

- Strategija Srba bila je brutalno jednostavna: izgladnjeti i hladnoćom iscrpjeti Bošnjake da se predaju. Rat je trajao do ljeta 1995. godine, kada se dogodio masakr u Srebrenici, koji je bio posljednje slamka za SAD i saveznike da bombarduju položaje Srba i završe rat - napisao je Mas.

Podsjetio je i da je handke prezirao novinare koji su pisali o ratu i otkrili dokaze o srpskim zločinima, a u jednoj knjizi o njima pisao kao o "hordi stranih reportera svake večeri u hotelskom baru".

- Dana 10. decembra, na svečanosti u "Stockholm Concert Hallu", kralj Karl XVI Gustaf treba da preda Handkeu zlatnu medalju Nobelove nagrade za literaturu. U tom momentu švedska kraljevska porodica i Švedska akademija će zvanično i potpuno podržati djelo negatora genocida - zaključio je Mas u tekstu objavljenom u "The Interceptu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.