EKSKLUZIVNO

Doktare za "Avaz" otkrila zašto je predala svoju Nobelovu nagradu: Ne želim da me povezuju s onima koji negiraju genocid

Svojim potezom oduševila civilizirani svijet. Agencije

Piše: A. Tiro

11.12.2019

Kada se naš kralj Karl Gustav XVI rukovao s Peterom Handkeom i čestitao mu na osvojenoj Nobelovoj nagradi za književnost, ja sam odlučila predati svoju medalju. Ne želim da me povezuju s onima koji negiraju genocid.  

Ovim riječima počela je svoju ekskluzivnu ispovijest za "Avaz" švedska doktorica i autorica te dobitnica Nobelove nagrade za mir Kristina Doktare (Christina Doctare), koja je na protestima održanim sinoć u Štokholmu vratila svoju nagradu.

Doktare je Nobelovu nagradu za mir dobila 1988. godine, kao članica UN-ovih mirovnih snaga.

- Svim muškarcima i ženama koji su služili u bataljonima UN-a od pedesetih godina  do 1988., uručena je simbolična medalja od veteranskog društva UN-a u znak sjećanja na Nobelovu nagradu za mir - kaže nam.

Ističe da je iznenađena pozitivnim reakcijama na njen simbolični gest.

- Među svima koji su sinoć bili na protestima osjetila sam pozitivnu atmosferu. Danas, kada se saznalo širom svijeta o mom potezu, moram reći da sam dobila veliki broj pozitivnih poruka. Bosna će uvijek biti u mom srcu - kaže nam Doktare.

Naglašava da je s nekoliko stotina građana sinoć protestirala protiv negatora genocida, ali i Švedske akademije koja je Peteru Handkeu uručila nagradu.

- Mnogo sam ogorčena na Handkea i na Švedsku akademiju, koja mu je uručila tu nagradu. Ostala sam zapanjena svjedočenjem majki Srebrenice. Ja sam u julu 1995. godine bila u Tuzli i upoznala mnogo žena i djece koji su dolazili iz Srebrenice, ali s njima nisu bili muškarci i dječaci. Svi su bili ubijeni. I sada, 24 godine kasnije, žestoko protestiram protiv Handkea, negatora genocida - naglašava Doktare.

Upoznata je, kako kaže, sa svim strahotama koje su se dešavale u Bosni i Hercegovini tokom agresije.

- U vašu zemlju dolazila sam 1992. godine. Inače sam doktor i jedna sam od prvih koji su obznanili cijelom svijetu na sistematska silovanja žena u BiH, a odgovor je bio golem. Počela sam raditi na rehabilitaciji silovanih žena - potcrtava naša sagovornica.

Na kraju naglašava da je jučerašnjim činom Švedska akademija poslala poruku svijetu da je Nobelova nagrada opća amnestija za ratne zločine.

- Imaju krv na rukama kada tvrde da je književnost iznad genocida, a i Handke također. To je uvreda za cijeli civilizirani svijet - zaključuje Doktare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.