MOSTAR Nakon deblokade "Uborka"

Oglasili se iz Sindikata policije: Upotrijebljen je minimum sile, neopravdana medijska hajka

M.Sm. / Avaz.ba
12.12.2019 19:01

Detalj s deblokade

Foto: Arhiv

Iz Sindikata policije Hercegovačko-neretvanskog kantona oglasili su se saopćenjem za javnost kojim apeliraju na korektan medijski tretman i zaštitu dostojanstva policijskih službenika. 

- Nakon zakonitog postupanja službenika Uprave policije MUP-a HNK na deblokadi deponije "Uborak" 9. decembra svjedoci smo neopravdane medijske hajke i tendencioznog izvještavanja novinara i urednika pojedinih elektronskih i printanih medija - kažu iz Sindikata.

U toj deblokadi, navode, učestvovali su pripadnici Jedinice za operativnu podršku i interventnih vodova PU Čapljina, Mostar i Konjic. Kako se mahom radi o iskusnim policijskim službenicima, koji se u svakodnevnom radu susreću s najtežim poslovima i zadacima te koji u dosadašnjim karijerama nemaju ni najmanje mrlje i koji su na desetine puta do sada spriječile narušavanje javnog reda i mira i uspostavili javni red i mir narušen u većem obimu, ostali smo neugodno iznenađeni medijskim napisima o „akciji u toku koje je policija udarala žene, djecu, ratne vojne invalide, trudnice i ljude oboljele od karcinoma, kojom prilikom je polomljeno na desetine ruku, nogu i rebara“ - ističu iz Sindikata.

Uz podsjećanje na to da Sindikat cijeli protekli period ima izuzetno korektne odnose sa svim medijskim kućama, naveli su kako osjećaju obavezu da zaštite i policijsku struku i živote i dostojanstvo svih svojih članova.

- Pregledom dostupnih snimaka očigledno je da je policija postupala izuzetno profesionalno i da je upotrijebljen minimum sile za savladavanje otpora prilikom deblokade deponije. U cilju objektivnog izvještavanja javnosti, prije objavljivanja ovako bombastičnih informacija, bilo bi korektno da se one provjere u za to nadležnim ustanovama - navedeno je u saopćenju.

Građanima su poručili da ne nasjedaju na dezinformacije i da se suzdrže od bilo kakvih prijetnji i napada na policijske službenike koji profesionalno i zakonito obavljaju svoje dužnosti.

- Sindikat policije u HNK učinit će sve što je u njegovoj moći da zaštiti čast svog članstva i policijske struke u cjelini te ćemo, ako se nezasluženi medijski linč nastavi, biti prinuđeni da poduzmemo sve potrebne mjere protiv lica koja podstrekavaju na nasilje prema policijskim službenicima - zaključili su u Sindikatu.

Komentari

NA VRH