SARAJEVO Završen sastanak stranaka o vlasti

Lideri SDA, SBB-a i DF-a postigli dogovor o probosanskoj i bošnjačkoj koaliciji

S. D.
13.12.2019 11:13

U Sarajevu je završen sastanak delegacija SDA, SBB-a i DF-a s liderima tih stranaka Bakirom Izetbegovićom, Fahrudinom Radončićem i Željkom Komšićem na čelu.

Izetbegović je kazao da su on, Radončić i Komšić postigli dogovor na današnjem sastanku o probosanskoj i bošnjačkoj koaliciji i da će zajedno ući u vlast na državnom, federalnom, nivou Kantona Sarajevo,ali i drugih kantona gdje budu imali većinu. 

Reakcija HDZ-a

Očekuje se reakcija HDZ-a na ovaj dogovor.

- Pozivam gospodina Čovića da nam što prije predloži i da ime budućeg predsjednika FBiH da bismo mogli ući u implementaciju izbornih rezultata - kazao je Radončić.

Izetbegović je rekao da bi do 23. decembra trebalo biti formirano Vijeće ministara te da bi Fahrudin Radončić trebao biti ministar sigurnosti BiH, Bisera Turković ministrica vanjskih poslova, a da bi Sifet Podžić trebao biti ministar odbrane.

- Konačno je napravljena jedna koherentna koalicija, od države preko Federacije BiH do kantona, uključujući i Kanton Sarajevo, Zenicu, HNK i tako dalje. SDA je zadovoljna sporazumom. U Vijeću ministara smo podijelili ta tri ministarstva onako kako je to odranije poznato. Zamjenička mjesta će preuzeti SDA. Po pitanju FBiH, također imamo sporazum i tu pozivamo gospodina Čovića i HDZ da otvori proces rekonstruiranja i formiranja federalnog nivoa vlasti, da povuku prvi potez imenovanjem predsjednika i dva zamjenika predsjednika FBiH – kazao je Izetbegović.

Govoreći o Kantonu Sarajevo (KS), SDA će preuzeti sedam ministarskih pozicija, SBB tri, a DF dvije. Predsjedavajući Skupštine KS će biti iz SDA, dok će premijer biti zajednički prijedlog, odnosno nestranački kandidat.

Kako je rekao, za poziciju premijera KS imaju prihvatljivo ime za sve tri stranke i građane KS. 

- Ne želim danas govoriti to ime sada. Želimo to definitivno potvrditi sa tim čovjekom, ali mislim da ćemo biti svi zadovoljni. Tu ćemo jedan iskorak napraviti u odnosu na dosadašnja imenovanja. Dogovorili smo se da svi zajedno podržimo Budžet i da poslije toga krenemo u reorganizaciju, odnosno u uspostavu nove Vlade KS, ali neka prvo prođe Budžet - kazao je Izetbegović.

Potvrdio je Izetbegović da će Bisera Turković biti SDA-ov kandidat za ministricu vanjskih poslova, te da će Fahrudin Radončić biti novi ministar sigurnosti BiH, a Sifet Podžić novi ministar odbrane BiH, dok će četiri zamjeničke pozicije u ponedjeljak utvrditi Kadrovska komisija SDA.

- Učinit ćemo sve da Vijeće ministara bude formirano do 23. decembra, tako da bi 24. mogao otići Program reformi koji se odnosi na NATO put BiH - dodao je Izetbegović.

On je na kraju obraćanja podsjetio i da je danas petak 13.

- Nekima neće biti sretan, ali sam uvjeren da će biti sretan za BiH - poručio je Izetbegović.

On je rekao da će se zajednički dogovoriti o izboru premijera KS, da će SDA dobiti sedam ministarskih mjesta, SBB tri i DF dva. Predsjedavajući Skupštine KS bit će iz Stranke demokratske akcije.

- Imamo dobro ime i prihvatljivo za sve tri stranke i za građane Kantona Sarajevo. Mislim da svi možemo biti zadovoljni. Želimo napraviti iskorak u odnosu na dosadašnja imenovanja - rekao je Izetbegović.

Izetbegović je dodao da novi premijer KS ne bi trebao biti stranački opredijeljen i da će biti zajednički kandidat SDA, SBB-a i DF-a.

Fahrudin Radončić, lider SBB-a, na konferenciji za novinare nakon sastanka je kazao:

- Mi smo danas imali vrlo ozbiljne razgovore koji su nastavak onih razgovora od prije sedam dana. Dogovorili smo se da napravimo jednu snažnu probosanskohercegovačku, ali i dijelom, naravno, jaku bošnjačku koaliciju na svim nivoima vlasti. Od državnog, federalnog nivoa i u svim kantonima. U tom smislu, gospodin Izetbegović je rekao da ostaje ta podjela ministarstava na državnom nivou, federalnu ćemo se dogovoriti i Kanton Sarajevo smo dogovorili. I mislim da ovdje trebamo znati da ćemo zajednički u ponedjeljak predložiti imena za Vijeće ministara, jer je zajednička procjena da je strateški interes BiH da se što prije realizira Program reformi. Što se tiče Vlade KS. dogovorili smo se da se uđe u njenu zamjenu, ja sam im prije godinu javno poručio da SBB kao koalicioni partner daje godinu mirnog mora toj vladi. Osobno nisam zadovoljan niti sam impresioniran time što se do sada uradilo. Možete voditi medijske kampanje, diplomatska lobiranja, ali građani hoće da vide nove vrijednosti. Uvjeravam i građane Kantona Sarajevo i neke naše važne prijatelje da će sarajevska vlada raditi mnogo bolje, da će imati bolji rezultat u smislu novih vrijednosti i da ćemo, kada je u pitanju borba protiv korupcije, nepotizma, biti primjer kako se to radi kao prijestonica, kao kanton, kao BiH.

Na konstataciju novinara da je Fahrudin Radončić, kada je ranije obavljao funkciju ministra sigurnosti, pokrenuo veoma važne stvari i riješio pitanje izmjena Krivičnog zakona koje su omogućile sankcioniranje odlaska na strana ratišta, novinari su pitali Radončića ima li u planu uspješno rješavati i migrantsku krizu koja potresa BiH.

- Hajdemo biti odgovorni. Migrantska kriza nije odgovornost jednog čovjeka, jednog ministarstva, pa čak ni BiH. Radi se o interkontinentalnom problemu. Imate Pakistan koji je nuklearna sila, 80 do 100 bojevih glava ima, ima 207 ili 208 miliona stanovnika i ljudi koji otuda dolaze koriste BiH kao običan kanal da uđu u Evropsku uniju. Oni ne dolaze nama, nego zemljama EU, a prije toga, također, lagano prođu kroz neke zemlje EU kao što je Grčka. Hoću da kažem, to je ogroman izazov za cijelu BiH, ono što sam čuo i u ekspozeu gospodina Tegeltije, a i danas smo razgovarali o tome, tom pitanju će se prilaziti multidisciplinarno i ja vjerujem da situacija može biti samo bolja nego danas, gdje sistem praktično ne postoji – kazao je Radončić.

NA VRH