ODLUKE Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa potvrdio

Šarović: Energetska zajednica odgodila uvođenje sankcija Bosni i Hercegovini

Nadam se da će entitetske vlasti ovo dodatno vrijeme pametno iskoristiti i dati saglasnost za usvajanje ključnih dokumenata, rekao Šarović

Fena

Šarović: Podrška drugih zemalja

Foto: Arhiv


Iako je bilo najavljeno, Energetska zajednica danas nije proširila sankcije protiv BiH zbog kršenja obaveza iz Sporazuma o Energetskoj zajednici.

- Uspjeli smo, nakon iscrpne diskusije, da osiguramo da sankcije Bosni i Hercegovini ne budu uvedene. Naši stavovi su bili podržani od još nekih zemalja članica i jednostavno na kraju nije postignut konsenzus da glasaju za uvođenje sankcija. Nadam se da će entitetske vlasti ovo dodatno vrijeme pametno iskoristiti i dati saglasnost za usvajanje ključnih dokumenata kao što su Zakon o električnoj energiji i Odluka o tečnim naftnim gorivima. Zakon o električnoj energiji i plinu BiH, koje je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u proceduru uputilo još prije dvije godine, potrebno je hitno usvojiti i time, pored sankcija, spriječiti daljnje štete koje trpi energetski sektor, ali i svi građani - ističe ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Na sastanku je dogovoreno da se status svake zemlje u okviru Evropske zajednice  pojedinačno razmotri u prvoj polovini naredne godine.

Podsjećamo, prethodno je iz Sekretarijata EZ najavljeno da će Ministarsko vijeće EZ produžiti postojeće sankcije zbog neimplementiranja mjera iz sporazuma, te da će dodatne sankcije biti u vidu suspenzije prava zemlje u okviru Zajednice.

Ove mjere najavljene su zbog neispunjavanja obaveza u sklopu Drugog energetskog paketa u sektoru plina, zbog neispunjavanja Direktive o količini sulfata u gorivima i zbog neispunjavanja obaveza iz Trećeg energetskog paketa, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Više o temi Mirko Šarović

NA VRH

Podijeli članak na