SAZNAJEMO

Zbog povratka ISIL-ovaca, terorista Jašarević neće tražiti uvjetni otpust

Njegovo uzorno ponašanje i pokajanje dozvoljavaju nam to, rekao je Dupovac

Jašarević: Bez prekršaja u KPZ-u Zenica. Avaz

Piše: A. Čengić / Avaz. ba

14.12.2019

Osuđeni terorista Mevlid Jašarević stekao je zakonsko pravo da podnese zahtjev za uvjetni otpust, saznaje “Dnevni avaz”. Njegov advokat Senad Dupovac potvrdio nam je ove informacije i rekao da su to zajedno odlučili, iako Jašarević ima uvjete da preda zahtjev za uvjetni otpust. 

Ispalio 105 metaka

- Mislim da molba ne bi bila pozitivno riješena tako da je još nismo predali. Kada se vrate ISIL-ovci, pokušat ćemo u izglednom periodu iskoristiti tu mogućnost s obzirom na to da on ima maloljetno dijete i nezaposlenu suprugu – rekao nam je Dupovac.

Jašarević je krajem 2012. pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog napada na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu 28. oktobra 2011. Tog dana je ispalio 105 metaka i teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića, koji je radio na osiguranju Ambasade.

Ovaj nekadašnji pripadnik vehabijske zajednice u BiH nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u Kaznenopopravnom zavodu Zenica. S odsluženih sedam i po godina, Zakon mu garantira da može tražiti otpust. 

U prilog mu ide i, kako saznajemo, dobro vladanje u zatvoru, a do sada, kako nam je rečeno, nije napravio nijedan prekršaj zbog čega bi bio kažnjavan. 

- Njegovo uzorno ponašanje i pokajanje to nam dozvoljavaju. Nema nijedan incident do sada. Niz okolnosti ide mu u prilog, ali ćemo zbog trenutnih okolnosti pričekati još malo – rekao nam je Dupovac.

Radikalni stavovi

Saznajemo da Jašarević nema više radikalne stavove zbog kojih je i napao Ambasadu SAD i ranio policajca.  

Zavisno od činjenice šta će Jašarević napisati u zahtjevu, država takav zahtjev mora razmatrati, ali je pitanje hoće li ga i prihvatiti. I samo mali prekršaj vratio bi ga na robiju. 

Elektronski nadzor

Prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, uvjetni otpust predstavlja otpuštanje zatvorenika s izdržavanja kazne zatvora prije njenog isteka pod uvjetima propisanim Krivičnim zakonom FBiH.

Za vrijeme trajanja neizdržanog ostatka kazne zatvora, nad njim može odrediti elektronski nadzor, a može ga obavezati i na nastavak mjera propisanih programom tretmana. Jašarević je prvobitno bio osuđen na 18 godina, ali mu je kazna poslije preinačena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.