ISPOVIJEST

Bivši Vikićev specijalac: Zbog fotografiranja kamiona uhapsili su me kao najvećeg kriminalca

Imam u automobilu pred zgradom vozačku i invalidsku, invalid sam 100 posto. Zovem se Fuad Musakadić i svi me znaju, ali policajca to nije zanimalo

Fuad Musakadić. Avaz

Piše: Al. Tiro / Avaz.ba

14.12.2019

Redakciji "Avaza" javio se 66-godišnji Fuad Musakadić, stopostotni invalid, borac i penzioner, zbog, kako je naveo, poniženja koje je doživio od policajaca u Kantonu Sarajevo

Kako je istaknuo, već nekoliko dana traži pravdu kod organa policije, a kad je uvidio da mu to ne pije vode, odlučio je da se obrati i medijima, jer je, kako navodi, doživio nepravdu i poniženje kakvo ne pamti od rata i agresije na našu zemlju.

- Sve ove stvari govorim i pišem da se zna, da zna narod da se ovo i njima može desiti. Patim od trostruke hernije donjih leđa, dijabetesa (na inzulinu sam), PTSP-a uz hroničnu depresiju, visokog pritiska, bolova u donjim ekstremitetima - počinje svoju ispovijest Fuad.

Neugodni događaj

Ističe da se neugodni događaj desio 2. decembra u Sarajevu, kad se šleper zaglavio u jednoj od tijesnijih ulica u glavnom gradu BiH.  

- Odlučio sam zbog zdravlja da odnesem smeće i udahnem čistog zraka. Vidio sam da se zaglavio šleper, a vozač je pokušao da se izvuče sa što manje štete. Izvadio sam telefon i počeo snimati da bih na portale poslao snimke, koji nekad budu objavljeni. U tom trenutku sam čuo glas koji na krajnje drzak način kaže: "Jesi li ti neki snimatelj"?, na šta sam odgovorio: "Jesam, je li to zabranjeno?" - govori Musakadić.

Dalje nastavlja da mu je policajac tražio ličnu kartu, na šta je on odgovorio da je nema, ali da u blizini stanuje i da je ponio samo smeće da baci.

- Imam u automobilu pred zgradom vozačku i invalidsku, invalid sam 100 posto. Zovem se Fuad Musakadić i svi me znaju, rekao sam mu, ali policajca to nije zanimalo nego mi je naredio da uđem u policijsko vozilo i da me privodi u stanicu - naglašava.


Fuad Musakadić. Avaz

Ističe da to nikada nije doživio.

- Ne tražim privilegije zato što sam među prvima obukao uniformu i stavio se na raspolaganje mom komandantu Draganu Vikiću, ne tražim privilegije što sam ranjen braneći Sarajevo od velikosrpske agresije nego samo najobičniji respekt prema starijoj osobi - poručuje Musakadić.

Dodaje da je rekao policajcu da će se žaliti na njegovo ponašanje.

- Na to se on samo podrugljivo nasmijao. Bilo mi je jasno da je odlučio da me uhapsi samo da mi pokaže ko je baja i da mi ponižavanjem pokaže ko je on, a ko sam ja. Bez tople odjeće, bez toplih cipela, bez lijekova, novčanika, bez dinara u džepu, natjerao me da uđem u automobil sa smrdljivim smećem, jer mi nije dao da ga bacim u kontejner, koji je bio odmah tu blizu. Na moje insistiranje da mi kaže kako se zove, jedva je promrmljao te mislim da sam razumio da se zove Nebojša - govori Fuad.

Jesam li se za ovo borio

Napominje da se sve vrijeme pitao zašto se ovo njemu događa. 

- Cijelim putem sam se pitao: "Jesam li se za ovo borio?" Može li se objasniti zašto me Nebojša uhapsio i zaprijetio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv mene, a sve zbog, kako on tvrdi, ometanja policajca u vršenju dužnosti. To krivično (ne)djelo sam počinio svojim telefonom, snimajući zaglavljeni kamion. Koliko znam, to je zabranjeno u Republici Srpskoj, ali u Federaciji još nije. Ako sam u krivu, odgovarat ću, ali poenta nije u tome. Platit ću ili robijati ako me osudi, a šta će biti s njim koji se tako ponaša i koliko će fuada doživjeti još ovakvo poniženje, to je do Uprave i države - tvrdi nam Musakadić.


Fotografija koju je snimio Musakadić. Avaz

Ističe da je nakon svega nekako uspio i saznati broj i njegovog šefa smjene i pokušao mu se požaliti.

- Naravno da je bilo neuspješno. Šef smjene nije bio zainteresiran za moj slučaj, ali mi je rekao da sam sigurno kriv dok me je Nebojša uhapsio, jer ga on zna 16 godina. Šta ima veze što ga zna 16 godina? Većinu ratnih zločinaca iz Sarajeva znao sam po 30 godina. Onda su od dobrih prijatelja jedan dan otišli na brda i počeli bombardirati moj grad, osnivati Keraterme, Omarske i Manjače - dodaje.

Ostaje mi borba

Kako priča, nakon svega doživljenog, čak je poželio da proda svoju imovinu i da napusti zemlju, ali je, na nagovor prijatelja, odustao od tog cilja.  

- Prijatelj mi je rekao da ne smijem biti malodušan i da ne smijem dozvoliti da me istjera nečija bahatost. Kazao mi je da sam se borio za ovu zemlju i da ne dozvolim sebi da se predam bez borbe. Neka kaže i dokaže da sam u krivu. E tada sam se spreman izviniti i oprostiti za sve poniženje - govori na kraju Fuad Musakadić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.