BIHAMK Stanje na putevima

Vozači oprez: Saobraća se po vlažnom kolovozu, na granici čekanja do pola sata

Avaz.ba
15.12.2019 06:39

Oprez vozači

Foto: Ilustracija

Niske temperature i mjestimično vlažan kolovoz ovoga jutra pogoduju formiranju poledice, pa se poziva na pojačan oprez. 

Posebno se izdvajaju dionice u višim predjelima, kao i mostove, vijadukte i prilaze tunelima. Na putevima na području Kupresa, Šujice, Mrkonjić Grada, Doboja, Sarajeva i Foče upozorava se na smanjenu vidljivost zbog magle - navodi se u izvještaju BIHAMK-a

Pažnja se skreće i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja. Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava na dionici Šuica-Livno, upozorava na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima. Na svim dionicama savjetuje se maksimalno opreznu vožnju i podsjećamo da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Jajce-Crna Rijeka (Zdaljevac), Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica) i Doljani-Metković (između graničnih prelaza).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.  

Komentari

NA VRH